Výchova dětí

Neláká vás mamahotel? A víte jak vychovat ze svých synů Muže?

Iva Kyselá, 14.6.2019

Tátové touží mít syna. Synové vzhlíží ke svým tatínkům. Nejprve drží táta syna za ruce, když se pokouší o první krůčky, a nakonec mu tou stejnou rukou potřese, až ho uvede do dospělého života. Otec je pro syna klíčový. Naučí ho takovým schopnostem, aby mohl žít svůj samostatný, spokojený život. Aby byl ekonomicky i psychicky na svém tátovi nezávislý. Aby se cítil jako muž a uměl žít v mužském světě. Ale jak se to dělá?

Když syn vzhlíží ke svému otci

Tak jako vše ve výchově dětí je i toto dlouhý proces, který začíná už v brzkém dětství. Chlapec se potřebuje identifikovat se svou mužskou rolí. Toto se začne dít ve věku kolem šesti let. Všimli jste si, že začal vyhledávat přítomnost svého táty, že ho zajímá vše, co táta dělá a všeho se chce s ním účastnit? Pozorovali jste někdy, jak hrdě tátovi pomáhá při sestavování nábytku nebo vrtání poličky? Jeho potřeba mužské identity roste. Je skvělé, když je táta nablízku a takovou spoluúčast mu dovolí. Tátové nejsou jen na to, aby si se syny hráli. Je důležité, aby spolu ti dva byli, aby spolu trávili „normální“ čas. Táta musí synovi ukázat, jak vypadá svět z mužského pohledu, je proto více než vhodné, vezme-li syna s sebou na úřad podat daňové přiznání nebo přizve-li ho k práci na opravě sekačky. I nákup v hobby marketu se pro ně stane opravdovým dobrodružstvím mezi šroubky a maticemi.

Puberta začíná u matky

Pak přijde počátek puberty. To je zlomové období. Synové si často potřebují ještě „odskočit“ k mamince. Pomazlit, pobrečet, popovídat. Zde se odehrává několik rovin.

Za prvé syn přichází za matkou pro jakési poslední mateřské dosycení. Toto by mámy rozhodně neměly odmítnout.

Za druhé se takovou návštěvou ve světě matky – ženy – inspiruje a poznává, jak bude později v dospělosti přistupovat k ženám. Bude chápat, že ženy jsou plné emocí, nálad, něžností, pláče či jemnosti. Porozumí tomu, že emoce do lidského života patří a bude umět s nimi přiměřeně zacházet.

Za třetí ale právě toto způsobuje časté rozmíšky mezi rodiči. Matka cítí přilnutí syna k sobě a naplňuje jeho potřebu pomazlení a otec se obává, že jej matka rozmazlí a že se z jeho chlapáckého syna stane zženštilý manekýn. Moudrý rodič synovi takový výlet do ženského světa umožní, protože ví, že se v něm mnoho naučí.

Vzhůru do světa dobrodružství a riskování

Potom však přichází to těžší. Kolem 14. roku nastává doba, kdy musí i matka svého syna povzbudit a poslat do světa dobrodružství a riskování se všemi důsledky. Už není na místě péče a ochrana v matčině náručí. Syn se musí vydat na svou cestu. A mezitím mezi otcem a synem pokračuje vztah, který ale přestává být hierarchický a brzy bude téměř rovnocenný. Doposud otec syna vychovával. Teď toto končí. Otec by nyní měl být synovi inspirací, příkladem. Žít takový život, aby se podle něj mohl syn řídit. Teď je právě ta doba, kdy syn potřebuje od svého otce uznání více než kdy dřív. Syn Vás obdivuje, ale zároveň cítí, že jeho vlastní osobnost roste a brzy se otci vyrovná.

Konec puberty - vymezení se proti otci

Puberta obecně je nejvýznamnější milník ve vztahu mezi tátou a synem. Máte syna v pubertě? A je to divočina? Nebojte, nejste v tom sami. Je běžné, a dokonce i zdravé, že dochází k hádkám a bojům. Syn se začíná vůči otci vymezovat, chce vymanit se z jeho moci a dokázat mu, že se k němu přibližuje jako parťák. Současně však ale tátu pozoruje, inspiruje se jím a ač to sám mnohdy nepřizná, bere tátu jako svůj vzor. Sleduje, jaký život žije jeho otec, jak se chová k mámě i k jiným ženám, jestli chodí s kamarády ven, jakým způsobem vyjednává. Jak s matkou řeší rodinné dovolené či zda pomáhá matce s vedením domácnosti. Pozoruje, jak se otec staví ke konfliktům a zda je dokáže konstruktivně řešit. Máte pocit, že Váš puberťák žije s hlavou někde mimo tento svět a Vás jako by vůbec neregistroval? Dejte pozor, není tomu tak. Za slupkou nezájmu číhá zvědavý a všetečný člověk, který se učí na Vašem příkladu den co den. A vše vypozorované velmi rád také zkouší. Vyzkouší vyvolat konflikt, pozoruje otce, jakým způsobem se s ním vyrovná, a také pozoruje sám sebe, co všechno jeho vzrůstající osobnost dokáže. Otec by si měl dát pozor na to, aby svého syna v tomto období nezesměšňoval. Nejde mu to s vrtačkou nebo neunese těžké krabice, neuzvedne lopatu? Šťouchnutí do ramene se slovy „Ty jsi ale padavka!“ není vhodná reakce. Ukažte mu, že ke každé dovednosti vede cesta, kterou je potřeba urazit.

Pozvěte syna do mužského světa

Je fajn, pokud táta zajde občas mezi partu mužských, aby syna bral s sebou. Třeba i do hospody. Smyslem není naučit se pít pivo, ale chápat mužský svět i s jeho slovníkem. Táta má jiný slovník než máma. Pokud používá táta sprostá slova, bylo by velmi pokrytecké, aby je synovi zakazoval. Může je korigovat, ale ne zakazovat. Ukázat synovi, že jednání je vždy závislé na kontextu situace.

Naučte syna dodržet slovo

Poučování, zákazy a tresty, to už zde nefunguje. A i když se zdá, že na něj nefunguje vlastně nic, o něco se alespoň pokuste. Pevně nastavené a dohodnuté hranice a jejich důsledné dodržování. Chlapec musí vědět, že veškeré nedodržení pravidel má svůj důsledek. Dohoda, že dnes budou vynesené odpadky? Je půl jedenácté večer, „mladý“ je v posteli a odpadky stále v domě? Vytáhněte ho z postele a dbejte na to, aby závazek splnil.

Když otec v rodině není

O něco složitější situace nastává, pokud otec v rodině není. Tady vytváří obraz mužství právě matka. Velmi záleží na tom, jak ona sama přistupuje k mužům, ale tak jako tak si syn v tom přelomovém období najde někoho, kdo mu mužský pohled na svět poskytne. Trenéra, dědu, strýce. Je důležité, aby mu v tom máma nebránila.

Když máte doma dospělého syna

Z chlapce vyroste muž, z autoritativního otce se stane „parťák“. Oba sice v jádru zůstanou malými chlapci už asi napořád, ale také se umějí postavit k životu jako velcí chlapi. A umějí si společně užít velkého dobrodružství!

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.