Výchova puberťáků

Návod, jak se domluvit s puberťákem (i přes zavřené dveře)

Iva Kyselá, Katka Novotná, 14.6.2019

Od nástupu puberty vašich dětí se v rodinách mnoho věcí změní. Veškeré výchovné přístupy typu domluvy, přednášky, zákazy, příkazy či výčitky mají velmi podobný efekt. Dítě je vnímá jako prudu, opruz a zbytečné řeči… protože….(miminálně proto, že tomu nerozumíte, protože……). Přesto je cesta jak se s vaším skoro-dospělákem doma domluvit. Připravily jsme pro vás takový velmi stručný návod jak na to.

Nevyřeší to nájezdy na vaše oblečení a kosmetiku, ani to nevyřeší úklid jejich pokoje, ale pomalu spolu budete zdolávat další mezník vašeho společného života. A kdo ví, třeba si tu pubertu se svými dětmi užijete.

Přestaňme se našich dětí vyptávat, začněme se zajímat a naslouchat.

Vaši puberťáci se cítí být skoro dospělí. I když mnozí pod slupkou „pohoda kámo“, tápou a ztrácejí se ve víru takových osobních změn a nejistot, že je moc dobře, když v dálce stále svítí rodič jako maják a záchranná brzda kdyby, už se to nedalo zvládnout. Když tam stále pro ně budete jako bezpečná záchranná síť, ale přesto jim necháte dostatek prostoru k vlastním zkušenostem, rozbitým kolenům, aby mohly nasbírat dostatek zkušeností. Vaši dospívající děti, ocení, když k nim budete přistupovat s důvěrou a vírou, že si poradí. Ocení, když se s nimi budete bavit respektuplně a partnersky.

Přijmeme jeho pocity.

  • Vidím, že se něco děje. Podělíš se?
  • Takhle zuřivého/naštvaného jsem Tě dlouho neviděla.
  • Co pro tebe můžu udělat?
  • Máš chuť podělit se, co se stalo?
  • Mám Ti dnes udělat bleskosvod? Jsem OK klidně to na mě vysypej!

Ptáme se otevřenými otázkami, projevujeme upřímný zájem

  • Jak se Ti dnes dařilo?
  • Co Tě bavilo?
  • Jak si vysvětluješ, že zrovna dnes ti ta matika tak šla?
  • Co Ti nesedlo v testu?
  • O víkendu jedeme do divadla, přidáš se?

Pokud jsou oni nebo vy v emocích, nemá smysl nic s nimi řešit. Raději uděláme odklad.

Cítím, že se mnou/s Tebou mávají emoce. Teď nic nevyřešíme. Navrhuji krátkou pauzu a pak se k celé situaci vrátíme. Co ty na to?

Otevřeně přes potřeby říkáme, co od puberťáka potřebujeme.

Potřebuji, abys měl dnes všechno do školy do pěti hodin hotové. Jak se vrátím z práce, jedeme k lékaři. Co potřebuješ ode mě, abys to zvládl?

Nastavíme s puberťákem několik pravidel, která ctím i jako rodič. Neřešíme maličkosti, u klíčových pravidel jsme důslední.

Když pojedeš s kamarády, nechej na ně kontakt. Po dojezdu i změně místa se mi ozvi. Děkuji.

Jaké výchovné přístupy v pubertě fungují

V pubertě dítě vychováváte už jenom tím, že jste mu dobrým příkladem.

Co nejvíce pro své dítě můžete udělat

Buďte tu pro ně. Poslouchejte. To že na vás mohou "vylít" to množství informací a emocí prostě stačí. Nepotřebují moudré rady. Potřebují vás pozorné posluchače a jistotu, že kdyby byl jo průšvih – že jim pomůžete.

Je pro vás téma puberty aktuální? Chtěli byste více informací, rad a tipu jak toto náročné období pro všechny zvládnout? Jak ochránit dítě před riziky - neváhejte a přjďte na 3 hodinový seminář věnovaný právě tématu Puberta.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.