Škola a vaše děti

Jak je to s těmi odměnami za vysvědčení. Ano nebo ne?

Iva Kyselá, 8.6.2019

Děti se dostávají do zmatků se stanovováním cílů a docházením k jejich výsledkům. To samozřejmě zkresluje i uspokojení z dosaženého cíle a radost z úspěchu. Děti si tak nemají možnost převzít zodpovědnost za svoje vzdělávání. Bojí se chybovat, riskovat, protože by mohly přijít o výsledky - rovná se o odměnu. Důsledkem může být stres a napětí.

ODMĚNA, ač slovo samotné zní velmi sladce, je odměna jedním z mocenských nástrojů. Většinou slouží k tomu, za odměnu někoho někam dostat nebo si koupit jeho přízeň. O tom, zda bude odměna udělena rozhoduje ten, kdo jí slíbil.

Odměna za vysvědčení - na první pohled příjemné a adekvátní hodnocení práce ve škole. Pojďme se však podívat, co se za příjemnou odměnou může schovávat. Je postavená na mocenském vztahu - Rodič- dítě. Rodič rozhoduje, zda jeho dítě dostane odměnu.

Varianta A. Rodič dá dítěti odměnu za vysvědčení, podle výsledků ve škole

  1. Vysvědčení splňuje očekávání rodiče a podle toho volí odměnu.

  2. Špatné výsledky ve škole, odměna symbolická, malá.

  3. Špatné výsledky ve škole, odměnu stejně dostane.

  4. Když nejsou výsledky, není ani odměna.

Vytváří se mocenský vztah a závislost na odměně. Je podporován princip “něco za něco”, což často vede k vydírání. Tak se trochu snaž, copak Ti to za nový telefon nestojí? Když bude na vysvědčení trojka, zapomeň na nový IPad. Dítě se snaží ze všech sil a stejně to nejde, kde je jeho sebedůvěra?

Varianta B. Odměna jako součást vnější motivace dítěte.

V případě, že se rodič dopředu s dítětem domluví, že když se zlepší ve škole, bude na konci odměna, často si rodič myslí, že dítě motivuje. Je záhy překvapen, že sice tohle vysvědčení vyšlo na vyznamenání, ale pokud není za další vysvědčení slíbená odměna, jde obvykle hodnocení dolů.

Odměnou je podpořena pouze vnější motivace a ta funguje jenom tehdy, když je odměna. Na odměnu se velmi dobře zvyká, a to je další důležitý bod. Děti se nesnaží pro výsledek, ale pro odměnu. Výsledek ho vlastně moc nezajímá. Cílem je v tomto případě slíbený dárek a ne například “zvládnout školu bez trojek”. Děti se dostávají do zmatků se stanovováním cílů a docházením k jejich výsledkům. To samozřejmě zkresluje i uspokojení z dosaženého cíle a radost z úspěchu. Děti si tak nemají možnost převzít zodpovědnost za svoje vzdělávání. Bojí se chybovat, riskovat, protože by mohly přijít o výsledky - rovná se o odměnu. Důsledkem může být stres a napětí. Odměny mohou z dlouhodobého hlediska způsobovat menší schopnost prožívání radosti z dosaženého výsledku.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.