Výchova puberťáků

Pestrý život s puberťákem! Jak na to?

Iva Kyselá, 7.6.2019

Najednou nás v našem bytě bydlí více. K našim dětem přibyla “puberta”. Rozčeřila poklidné vody chodu naší domácnosti. Máme doma pestro v náladách, hlasito v hudbě, barevno v obličeji, nepořádek v pokoji a spoustu nových výrazů: “Mami, to neřeš, tatííí, to bylo to fakt libové, a koho to asi tak zajímá?", až po velmi pikantní slovník těch nejtvrdších výrazů. Začíná období pestrého života s puberťákem - podívejte se, co je důležité ve vztahu otce a dcery/syna, nebo naopak matky a syna/dcery. Připravili jsme pro vás klíčové poznatky, které vám osvětlí mnohé.

Vztah matka – dcera

Jak pozná máma, že puberta její dcery klepe na dveře? Velmi rychle. Nejčastěji se dcera  začne vymezovat téměř proti všemu, co máma řekne, že by si mohla oblékat, česat nebo vařit. Do té doby těsné pouto mezi matkou a dcerou začne povolovat. Máma zmateně přemýšlí, co udělala špatně. Když se dozví, že je to v pořádku, že bez tohoto vývojového období by dcera nedozrála k samostatnosti, velmi se situace zklidní. Dcera si dovolí prosadit svůj názor, který je hlavně jiný než mámin.

Nový pohled na dceru

Puberta je období velkých změn, ať po psychické, tak po fyzické stránce. Dcera dostává první menstruaci. Je to velký vývojový krok, škoda že není v naší společností podpořen rituálem ženství. Takový rituál si však může udělat máma s dcerou sama. Například si mohou vyměnit role a přípravu nedělního oběda bude řídit dcera. Nebo může máma dceři předat “amulet ženskosti” se svými moudry. Smyslem je, aby mezi matkou a dcerou začaly co nejvíce vznikat vazby partnerské. To nepůjde bez toho, aniž máma nezačne o své dceři přemýšlet jinak. Už to zkrátka není malá holka. Spousta věcí se jí dá svěřit. Zkrátka, dokázala by se o sebe postarat.

Vypadám děsně a jsem tlustá!!!

Dcera si dobře všímá, jak se máma chová k tátovi, ale i jiným mužům. Zda je oblíbená, komunikativní, jak řeší problémy. A začíná si tvořit vlastní názory na opačné pohlaví.  Vzhled, oblečení, postava se pomalu začnou stávat ústředním tématem. Pokud se do té doby dcera před zrcadlem viděla jako docela hezká, v období dospívání se téměř nesnáší. Tady je důležitý vzor mámy, jak to má ona k sobě. Jestliže máma sebe nepřijímá, těžko to naučí dceru. A vliv okolního světa má také svou důležitost. Často se holky srovnávají s obrazem krásy, jak ho vytvořila společnost. Hodně záleží na sebeúctě a seběvědomí, aby ten tlak slečny ustály.

Být matkou dívky v pubertě není nic lehkého. Vyžaduje to velkou dávku trpělivosti a empatie na obou stranách.

Budete se svou dcerou řešit první lásku, první pusu i první zklamání, naučíte ji přijímat své ženství a předáte jí vaši ženskou moudrost. Nevědomě od vás odkouká postoj k mužům i k sobě samotné. Ovšem pro mnohé maminky je bolestivé vidět, že v očích dcerušky jsou najednou trapné, nerozumí módě a vůbec je nechápou. Ale věřte, že i pro puberťáka je domov jediná jistota v jeho zmateném světě, ačkoliv by to možná nepřiznal. Je pro něj velmi důležité být vnímán partnersky, minimálně v otevřené komunikaci.

family-775059.jpg

Lehce se to sice řekne, ale trpělivost se v tomto případě opravdu vyplatí.

Nabídněte dceři kousek ze svého času a udělejte si s ní společný čas jen pro sebe. Můžete spolu zajít třeba na nějakou komedii do kina. Nebo na nákupy. Nebo jí můžete vzít na kosmetiku či ke kadeřnici. Pokud vás z toho nic neláká, co zavést doma takové pravidelné holčičí sedánky, například jeden večer v měsíci, kdy připravíte něco dobrého k jídlu, zavřete se někam do klidu, zapálíte si svíčku a budete se svou dcerou probírat její starosti? Obě se spolu naučíte komunikovat, nekriticky přijmout názor druhého a také se vzájemně naslouchat a slyšet.

Vztah matka – syn

Svá úskalí s sebou nese i vztah mezi matkou a synem. Matka přináší synovi první zkušenosti se ženskou energií a se ženami obecně. Učí ho jak být laskavý a citlivý. Problém ovšem nastává, pokud matka nepřiměřeně ochraňuje svého syna před okolním světem a nedovolí, aby se z něj stal muž. V takovém případě může syn velmi těsně přilnout k matce a bude mít potíže později navázat partnerský vztah a bude z něj takzvaný „maminčin mazánek“.

Začala puberta a přestal mluvit úplně.

I tady se ale vyplatí velká trpělivost. Přestože kluci mají tendenci se v pubertě stáhnout a svým matkám se moc nesvěřovat, zkuste komunikaci nevzdat. Ale nepleťte si společné přátelské povídání s výslechem. Ptejte se na jeho potřeby a jak vy mu můžete pomoci. Nastavujte jasné hranice a otevřenou komunikaci, aby přesně věděl, na čem je. Ostatní nechejte na něm. Váš syn není povinen se vám vyzpovídat a vy to budete muset respektovat. Na vás bude ho naučit komunikovat s okolím a také to, jak se má chovat k ženám. Zároveň potřebuje jasně nastavené hranice, aby se měl o co opřít. Zkuste projevit ke svému synovi city a občas ho poplácat po rameni nebo obejmout. Možná by vám to nikdy nepřiznal, avšak projev náklonnosti a citu ho potěší. Neznamená to, že vám bude muset dávat pusu každý den ráno před odchodem do školy nebo nedej bože před kamarády.

V období puberty svého syna se budete muset smířit s tím, že se stává dospělým a vyzraje v muže. Budete muset respektovat jeho názory a přetrpět, pokud se vám nebude svěřovat. Ale útěchou může být to, že se vám z něj povede vychovat mladého a citlivého muže.

Vztah otec – dcera

Pevný a zdravý vztah mezi dcerou a otcem je velice cenný. Táta je vlastně prvním mužem v životě dcery a díky tomuto vztahu si buduje zkušenosti nejen s budoucími partnery, ale také sama se sebou. Jak je to možné? Táta je v očích dcery vlastně hrdina a jeho názory jsou pro ni důležité. Otec svou dceru učí, jak pracovat se svou energií. Tedy, jak známo, muži jsou více orientováni na výkon a mají racionální pohled na svět. To všechno se může dcerka od tatínka naučit.

Tati, jsem hezká?

V pubertě by měl otec citlivě komunikovat se svou dcerou, neboť její dušička je v období puberty křehká a citlivá. Pokud se ho dcerka zeptá: „Tati, jsem hezká?“, odpověď by neměla znít: „Hezká, jak záchodová deska.“, nýbrž upřímné „Ano, moc se mi líbíš.“ Dívky jsou na svůj vzhled, zvláště v tomto období, velmi citlivé a od svého tatínka chtějí ujištění, že jsou hezké a chytré. Možná vám to bude znít jako klišé, ale opravdu to vaší dceři pomůže získat zdravé sebevědomí a sebeúctu. Ironie není dobrým komunikačním prostředkem.  I tady platí, že děti se učí nápodobou a puberta na tom nic nezmění. Pokud bude otec své dceři věřit a podporovat ji, ona to přijme a bude si věřit také.

Podnikejte akce se svoji dcerou - bez mámy.

Pokud chtějí mít otcové se svou dcerou pevný vztah i v pubertě, je důležité, aby semínka důvěry byla zasazena mnohem dříve. V pubertě je pak na čem stavět. K vytvoření důvěry pomohou společně strávené chvilky a zážitky. Kdy naposledy něco podnikl otec s dcerou jen ve dvou? Nějaký čundr pod stanem nebo si zastřílet ze vzduchovky? Nikdo po otcích nemůže ctít, aby se svou dcerou trávil čas v opeře. Stačí si třeba vzít kolo, svačinu do batohu a jet se projet po okolí. Při té příležitosti si s dcerkou mohou popovídat, zeptat se ji jak se má a mluvit o různých tématech. Důležitá je ale otevřená a přímá komunikace. Pozvání do mužského světa pravidel.  To je na vztahu otec – dcera velmi důležité. Pokud ke komunikaci bude otec používat prostředníka, například matku, nikdy nebude vztah otevřený a dcera k otci nemusí mít důvěru. Cesta k sobě navzájem se pak hledá velmi složitě. Je jasné, že vidět, jak vaše dcera rozkvétá v ženu, může být pro některé mámy ohrožující. Je důležité, aby si i máma dokázala najít svého koníčka. Pořád zůstává partnerkou muže ona. Až se dcera nabaží náklonnosti táty, tak bude svého partnera/partnerku  hledat v jiných vodách. S největší pravděpodobností podle těchto vzorů.  Dívka se mění v ženu, která ví, že se na svého otce může kdykoliv obrátit.

Vztah otec – syn

Pro syna je otec mužský vzor, který je důležitý pro vytvoření vlastní identity a poznání mužské energie. Muži oproti ženám vynikají orientací na výkon, racionálním pohledem na svět a fyzickou silou. Chlapci jsou na rozdíl od dívek živější a jejich hry mohou být i agresivnější, proto logicky bude i otcův výchovný přístup jiný než k dcerám. Ovšem domluvit se někdy s teenagerem vyžaduje značnou trpělivost a víru, že se jednou přece jen domluvíte.

father-1576456.jpg

Pozvěte syna do mužského světa

Ani v pubertě by neměly vymizet společně strávené chvilky otce a syna. Naopak! Čas, který otec tráví se svým synem, je velice cenný, posiluje jeho důvěru v sebe sama a pomáhá mu se orientovat v mužském světě. Otec vlastně představuje pro syna vzor, který přijme nebo se vymezí a podle toho tvoří svoje představy o sobě.  Je důležité, aby se syn mohl o tátu opřít. O jeho důslednost, urputnost, průhlednost. Mít pocit, že mohu vždy přijít, i když jsem v problému, to je největší hodnota ve vztahu. Aktivit, které mohou podnikat společně, je celá řada. Kdy naposledy si otec se svým synem jen tak kopli na bránu? Nebo společně vyrazili na zápas vašeho oblíbeného fotbalového klubu? Nebo sledovali zápas v televizi? Šli si zaplavat? Vyjeli si na kole? Během společně strávených chvilek se spolu naučí komunikovat. I tady se vyplatí být k sobě navzájem upřímní. Nikdy by však přitom neměli zapomínat na hru a zábavu. Otcové umějí brát některé věci s lehkostí a určitým nadhledem.

Občas ho poplácejte po ramenou - bude rád.

Důležité je, aby otec uměl projevit i vůči svému synovi city. Nikdo neříká, že se má rozplakat pokaždé, když syn vstřelí gól nebo donese ze školy jedničku. Ale pravdivě míněné ocenění a poplácání po ramenou nemůže uškodit. Stejně jako matky pomáhají svým dcerám přijmout své ženství a pracovat s ním, pomáhají otcové svým synům umět pracovat se svou mužskou energií a rozvíjet důvěru v sebe sama.

Opírejte se o svou důvěru v sebe a tím nejlépe umožníte svým dětem projít do dospělosti.

Jak to mám jako rodič zvládnout?

  1. Neberte slova vašeho puberťáka na vás osobně.Jste pro své dítě cvičným a bezpečným trenažérem, na kterém si může zkoušet svoje hranice ve vztazích.

  2. Vytvořte si ve své hlavě mentální hranici, za kterou už nechcete jít a svému pubertálnímu dítku ji sdělte.

  3. Vytvořte si s dítětem dohodu, že pokud toho bude hodně, objeví se varovný signál(např. nějaké domluvené slovo, symbol, hra na nástroj), který upozorní, že stačilo. Taková dohoda musí být oboustranná.

  4. Nenechejte se vtáhnout do pubertálních nálad a stížností, protože tím nikomu nepomůžete.

  5. Najděte si čas pro sebe a svého puberťáka pusťte s vrstevníky. Nejlepší učitel je zkušenost.

  6. Pokud žijete svůj plnohodnotný spokojený život, tak tím nejlépe dáváte model svému dítěti, takový, o který se může opřít.


Na další otázky kolem dospívání vašich dětí dostanete na semináři “Puberta a jak ji zvládnout”, který pořádá AkademieRodicovstvi.cz - sledujte naše semináře, nebo rovnou přijďte do kurzu pro rodiče dopsívajících dětí, kde jse probírají právě dohody s puberťáky, hranice a jak nevychovat mamánky, ale muže. Těšíme se na vás.

Máte otázky? Jsme tady pro vás v poradně nebo přijďte na kurz a proberte vše, co vás zájímá a trápí v roli rodiče.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.