Poradna

Boj o 5 letého syna

Katka Novotná, 18.3.2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, poradit. S bývalým přítelem jsme v situaci, kdy soupeříme o našeho 5 letého syna. Syn se změnil, přijde mi uzavřenější, zmatený a bývá i agresivní. Žádná aktivita ho nebaví.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, poradit. S bývalým přítelem jsme v situaci, kdy soupeříme o našeho 5 letého syna. Ještě není soud, což doufám, že v blízké době bude, a mezitím jsme mezi sebou domluveni že 14 dní bude u něj a 14 dní u mne. Bydlíme od sebe cca 30 km, malý má školku jak u mne, tak i u něj, jenže každý z nás má teď své partnery a malý se změnil. Přijde mi uzavřenější. Cokoli, co udělá, přijde, omluví se, ve školce je agresivní, drápe po dětech a doma slibuje, že to už neudělá. Ale jakoby na to zapomněl a udělá to zase. Bývalý partner očividně na jeho výchově nelpí a můj nynější přítel je, jak se říká, stará škola a je trochu přísnější. Malý je zmatený. Snažím se s ním spolupracovat. Ve školce u mne mu hrozí, že ho odepíšou. Přemýšlela jsem nad nějakým psychoterapeutem. U mě se chová jinak, u bývalého přítele taky. Snažím se mu vysvětlit tu situaci, proč jezdí ke mě a pak k tátovi. Vždy, když něco provede, rozbrečí se a opakuje, že nechce jet za taťkou, že chce zůstat u mě. Když se naštve, tak hned otočí, že už u mě být nechce. Navíc ze školky u bývalého přítele malého vyzvedává moje máti a je mnohem raději u ní než u svého otce (mám 5 mladších sourozenců od 20-3 roky a malý si s nimi vyhraje). Ale oni se mezi sebou chovají taky hnusně, nadávaji si, ubližují a malý to vidí a dělá to i u mě. Nevím, co s tím dělat. Žádná aktivita ho nebaví, pořád by koukal jen na pohádky nebo max ven na skluzavky.

Dobrý den, D.,
díky za důvěru, se kterou se na Akademii rodičovství obracíte. A moc oceňuji, že se ptáte a zjišťujete, jak synovi pomoci.

Netuším však, na co se přesně ptáte - na synovu uzavřenost? Nebo jeho agresivitu a co s ní? Na synovu zmatenost s rozdílnými přístupy ve výchově - otec, vy a váš nový partner? Nebo na to, že se chová jinak u bývalého přítele než u vás? Nebo jak mu vše vysvětlit? Nebo to, že když něco provede a tak se rozbrečí a otáčí? Nebo na okolnosti vyzvedávání vaší maminkou a to, že syn je u ní raději než u otce? Nebo na to, že si děti mezi sebou ubližují a malý to vidí? Nebo, že ho nebaví žádná aktivita a pořád by koukal na pohádky?

Z vašeho dotazu nevyplývá, co to znamená, že o syna soupeříte a za jakých okolností jste se domluvili na péči, tak, jak ji popisujete. Co mi však přijde, je to, že na jednoho 5 letého kluka, toho musí být až moc. Každých 14 dní nový domov, jiný přístup rodičů, jiná školka a jiní kamarádi a s tím by mohla souviset agresivita, to že, když něco provede, rozbrečí se a otáčí. Přijde mi, že se v tom všem musí tak trochu ztrácet, nevědět čí je, co se od něj očekává. On nechce být agresivní, a pevně věřím, že když vám slíbí, že už to neudělá, myslí to vážně - nechce vás zklamat. Chce udělat vše správně. Ale ve školce je v situaci, kdy některé emoce ještě nemá plně pod kontrolou a prostě se to stane.

Tím, rozhodně neříkám, že vaše domluva s partnerem je špatná, nebo že by neměla být. Říkám, tím, že synovi, nějaký čas potrvá se se situací vyrovnat, vstřebat všechny okolnosti, očekávání a nároky dospělých. Vlastně se nyní velmi učí! Učí se sociálnímu chování, a to velmi intenzivně. To by naopak mohlo souviset s tím, že už nic dalšího moc dělat nechce a chce jen odpočívat (koukat na pohádky), chodit na skluzavky a ven (což je fajn).

Pár nápadů, co by mohlo pomoci:

  • Je nějaká možnost mu situaci ulehčit například tím, že bude mít jenom jednu školku?
  • Hodně se se synem mazlete, ujišťujte jej, že ho máte ráda.
  • Zkuste nabídnout synovi co nejvíce stále stejných aktivit - denní režim, večerní pohádka před spaním...
  • Syn je ve věku, kdy potřebuje zažívat vnitřní úspěch, že něco zvládl a to jsou opravdu drobnosti - obout se, obléct, namazat chleba, pojmenovat obrázky, spojit kostky, postavit věž z kostek. Bez hodnocení Vás, mámy, ale ocenění za proces.
  • Hodně jej oceňujte, chvalte. Například: "Děkuji, že sis odnesl ráno talířek.","Moc se mi líbilo, jak ses ráno oblékl.", "Všimla jsem si, že jsi venku vylezl na tu velkou houpačku."
  • Umožněte mu dělat domácí práce/aktivity s vámi - může s vámi vařit, třídit prádlo, nakupovat...

Určitě napište, co jste vyzkoušela a jaké změny u syna vidíte. Pokud budete potřebovat k něčemu více informací, budeme v kontaktu. Ještě Vám můžu nabídnout skype rozhovor, protože jak jste viděla, měla jsem spoustu otázek, na které znáte odpověď pouze vy. Napište a vymyslíme další kroky.

Přeji vše dobré, především hodně zdraví celé vaší rodině. Srdečně, Katka Novotná

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.