Vztahy v rodině

Jak v pohodě zvládnout COVID-19

Katka Novotná, 16.3.2020

Zažíváme situaci, se kterou nikdo z nás nemá zkušenosti. Je to velmi náročná situace pro nás všechny. Jak zvládnout nápory steresu a udržet si dobrou duševní pohodu? Nabízíme vám rady a tipy, jak vše zvládnout.

Každý z nás prožívá toto období jinak. I na děti toho může být v dnešní "informační době" hodně. Sbíhají se k nám dotazy, že se děti bojí, že jim umře rodič či prarodič, mají noční můry. Jsou úzkostné či roztěkané. Co s tím? Mazlete je, co to jde. Pusinkujte je a šušínkujte. Buďte chvíli spolu. Se staršími si můžete povídat, probrat situaci. To, co děti nyní potřebují - je cítit lásku a bezpečí.

To, že nám chybí pocity jistoty, je přirozené. Nabízíme vám souhrn tipů a rad, jak vše zvládnout.

Pokud jste doma či máte nařízenou karanténu

Dodržujte režim, osobní hygienu a hlavně tu duševní! Velmi pomáhá si večer písemně naplánovat, co následující den budete dělat - jako když si plánujete svůj pracovní den. Jen tam zahrnete čtení s dětmi, koukání se na pohádky, vaření společného oběda. A taky jednu “příšernost”, co odkládáte už věčnost - třeba - vyklidit skříně, umýt troubu, vytřít šuplík s vařečkami… Radost ze zvládnutí jedné “blee fuj” činnosti vás nakopne na celý den. A co je velmi důležité: sledování zpráv věnujte vymezený čas, nebudete tak v negativních pocitech celý den.

Mluvte o svém strachu a pocitech

Strach je běžnou součástí stresových situací. Strach je dobrý sluha, ale zlý pán. Když máme strach, ztrácíme svoji vnitřní oporu. Je normální, že máte strach o sebe, o své blízké, máte strach co bude, kdy to skončí. Možná se vám i špatně spí. Možnost, jak to zvládnout, je povídat si spolu, mluvit o svých pocitech. Nezapomeňte, že strachy cizích lidí nejsou vaše, ale jejich. Rozlišujte mezi tím, z čeho máte obavu vy a co už je obava někoho jiného.

Pokud by vám to trochu pomohlo - můžete si domluvit termín (napište na info@akademierodicovství) Skype/tel poradnu, terapii a probrat vaše obavy s našimi terapeuty. Písemná poradna je ZDARMA a nonstop jako vždy. Vzhledem k velkému množství dotazů prosíme o shovívavost. Ale všem odpovídáme!

Jak můžete podpořit psychiku prarodičů 

Pro seniory je velmi důležitý sociální kontakt. V nové, “koronavirové” situaci, jej mají zakázaný. Je to podobné, jako když nám dospělákům nejde internet. Mysleme v těchto dnech na staroušky, kteří, když přijdou o smysl života, tak chátrají.

  • naplánujte si každodenní volání s nimi - rituál je v tomto velmi významný

  • namalujte jim obrázek a pošlete jeho fotku…

  • povídejte si s nimi o seriálu, který sledují

  • pošlete jim fotografii místa, které společně navštívíte, ať mají čím žít

  • začněte vytvářet společně knihu zážitků a tak trochu nuťte své rodiče/prarodiče přemýšlet

  • pokud se vidíte osobně, věnujte ten čas pouze jim, ne úklidu a vaření

  • pokuste se jim zajistit nákupy, pokud již na to nestačí

Nevíte co dělat s dětmi? Hrajte si a rozvjejte jejich emoční inteligenci a sociální dovedností - ty se hodí vždycky. Rady a tipy najdete zde.

Štveš mě, to se nedá vydržet

Postupně si zvykáme, že jsme hodně pospolu. Postupně nás napadají myšlenky, že si vzájemně lezeme na nervy. A rodina, kam tento symptom nezavítá, je výjimkou. Štěstí přeje připraveným. Domluvte si stopku!

Po STOPCE následuje to největší umění. Říct, co cítím, co se mi děje a jak si společně pomůžeme.

Jak zvládnout úzkosti 

Přepadne vás nebo děti občas úzkost a beznaděj. Vytvořte si “pomocné ruce”. Jsou vždy na blízku a k dispozici. Mimochodem tohle i ty nejmenší děti milují.

Je dokázáno, že na úzkosti je nejlepší začít dělat něco rukama. My vám nabídneme propojit obojí.

  1. Obkreslete si svoji dlaň s roztaženými prsty, pravou i levou.Zábavnější je varianta, že si je s dětmi obkreslíte vzájemně.
  2. Do každého prstu pravé ruky napište, co umíte, v čem jste na sebe pyšní.
  3. Do každého prstu levé ruky napište na co se těšíte, až tato situace skončí.
  4. Vzájemně si své ruce můžete přečíst a dát třeba na lednici.
  5. Jakmile někoho z vás přepadnou “lapí chmury” stačí říct domluvené heslo. Levá ruka, pravá ruka - co tam máš?

Věřte, že ten pocit, že něco umím a na něco se těším, aspoň na okamžik, pomůže se dostat myšlením jinam.

Je mnoho možností jak zůstat nad věcí, kromě humoru, můžete také vyzkoušet rituál aktivního myšlení na něco pozitivního.

Pomocník pro rodiče, aby vám z toho “nehrabalo”.

  1.  Když se ráno probudíte, představte si alespoň jednu drobnost, na kterou se dnes těšíte.
  2. Kdykoliv během dne se hluboce nadechněte do celého těla a při výdechu říkejte: “Děkuji jak ty situace zvládám”.
  3. Večer před spaním si vybavte (nebo napište) 3 situace, věci, které se vám vydařily.

Bráníš-li se smutku, bráníš se i štěstí.

Někdy se až příliš upínáme na myšlenku, že bychom měli být šťastní a pokud to tak není, myslíme si, že jsme selhali. Tím, že zredukujeme smutek nebudeme šťastnější. Smutek prožíváte díky tomu, že jste prožívali spokojenost. Všechny pocity, které přichází jsou v pořádku, nejsou dobré a špatné. Něco nám říkají. Když se nebudete bránit smutku, nebudete se bránit ni štěstí.

 

 

 

 

 

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.