Poradna

10 letá dcera neposlouchá a jediné, co ji zajímá, je mobil

Iva Kyselá, 17.3.2020

Dobrý den, mám problém s 10 letou dcerou. Vůbec neposlouchá, vše si dělá podle svého, porušuje příkazy a zákazy. Zhoršila se i ve škole. Už jsem v koncích.

Dobrý den,

dcera (10 let) neposlouchá, co se jí říká a vše si udělá podle svého. Příkazy a zákazy porušuje, celkově se zhoršila ve škole v učení i v chování, Už nevím, co s ní, jsem v koncích! Slíbí, že bude hodná, ale nic nesplní. Hlavně furt mobil, mobil, mobil...

Milá paní D.,
díky za Váš dotaz a naprosto chápu, že je těžké vzít dítěti mobil, když je to jeho hlavní zábava. Nejste v tom sama! Naše kurzy by se mohly jmenovat: Jak jako rodič zvládnout, když dítě neakceptuje čas strávený na mobilu."
Mobil je prostředek sociálního kontaktu s vrstevníky - nic jim nesmí utéct, mobil je zábava, mobil je prostředek, jak utéct z reality. Nejprve se zeptám. Co nabízíte dceři alespoň o kousíček více atraktivního než je mobil? Je něco takového?
Píšete, že dcera neposlouchá. Co to znamená a kdy poslouchá? Co Vám fungovalo s dcerou doposud? Pokud to byly příkazy a rozkazy, tak tím, jak se dcera dostává do prepuberty, tak se proti příkazům a zákazům nejspíš vymezuje a přestávají fungovat.

"Běž se učit, nazapomeň si uklidit...Vynes ten koš!" apod.

Dcera potřebuje jasné mantinely, avšak ne nastavené takto.
Místo příkazů a zákazů pojmenovávejte, co po dceři potřebujete:

"Potřebuji, abys vynesla koš. Můžeš, prosím hned? Co potřebuješ ode mně?"
Můžete k ní mluvit například takto:

"Chápu, že Tě škola nebaví, mě taky moc nebavila (pokud to tak máte), zároveň si myslím, že vzdělání je důležité. Který předmět bys mohla zlepšit?"

Dcera si vybere jeden z předmětů, na ten se zaměří. Zeptáte se, jak vy ji máte pomoci, a co když se to nebude dařit.
Dcera se určitě nezhoršila ve všech předmětech, není jenom na mobilu. Co ji baví? V čem je dobrá? Jakou má jinou zábavu než mobil? Jaký kroužek?
Jaké pravidlo s mobilem máte? Kolik času může denně na mobilu být? Pokud si sama neumí nastavit hranici, tak ji musíte říct vy:

"Rozumím tomu, že bys byla na mobilu všechen volný čas. Potřebuji se s Tebou domluvit, jak to uděláme. Já navrhuji 2 hodiny denně, jak to vidíš ty? Dcera řekne nějaký čas, vy řeknete takový, se kterým jste ještě v pohodě. Ok, tak 2, 5 hodiny za celý den. Co když se Ti to nepodaří dodržet?" Tady by si měla důsledek říct dcera.

Pokud bych měla možnost s Vámi mluvit, tak se určitě ptám, s čím Vám dcera doma pomáhá?
Každý den si najděte něco, za co dceru pochválíte úplně popisně.

"Všimla jsem si, jak sis uklidila boty, mám radost." Hledejte každý den alespoň jednu konkrétní pochvalu.
Napište, co se Vám daří a těšte se z každé zvládnuté maličkosti.
Nevím, jak daleko to máte do Prahy, pokud na dojezd, podívejte se na seminář Jak nastavovat dětem hranice.
Přeji Vám poklidný společně strávený čas, do kterého určitě zapojte dceru. Srdečně Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.