Poradna

Divoký rozvod - a co děti?

Iva Kyselá, 15.11.2019

Rodiče mých vnuků se divoce rozvádí. Hádají se a perou před dětmi. Chlapci to těžce snáší, brečí doma. Mám strach, aby je to nepoznamenalo na celý život. Jak jim jako babička mohu pomoci?

Dobrý den, prosím o radu. Jsem babičkou dvou chlapců, 12+4roky. Jejich rodiče se velmi divoce rozvádí. Perou se před nimi. Je to hrůza. Kluci doma brečí, bojím se, že je to poznamená na celý život. Co můžu já, jako babička dělat? Děkuji moc za radu.

Dobrý den, milá Jitko,

chápu, že Vás trápí rodinná situace. Moc si vážíme toho, že se snažíte zjistit informace, abyste byla chlapcům co nejvíce užitečná. Asi Vám na chlapcích hodně záleží.

Co můžete, jako babička udělat?
Chlapci potřebují jistotu a bezpečí, že když se rodiče hádají, oni za to nemohou a mají někoho, kdo jim pocit jistoty a klidu dodá. Můžete vytvořit prostor pro hraní, povídání, otevřenou náruč.

Možná si bude chtít hlavně starší vnuk s Vámi povídat a rozumět tomu, co se děje. Zachovejte, prosím, princip nestrannosti a mluvte stejně o obou rodičích - neobviňujte je ani neočerňujte. To však neznamená, že pokud si budou chlapci stěžovat, na to co se doma děje, že byste na to nemohla reagovat. Můžete například říct: "Chápu, že je to těžké, oba vaši rodiče jsou ve velkých emocích. To však s Vámi vůbec nesouvisí. Rodiče se nerozvádí kvůli vám. Někdy se to tak stane, že i lidé, kteří se měli rádi si přestanou rozumět a umí být na sebe zlí, není v pořádku, že si fyzicky ubližují. U mě můžete být vždy, když budete chtít a potřebovat. Co pro vás teď můžu udělat?"

Bylo by moc fajn, kdyby se Vám podařilo kontakt s chlapci udržet. Je totiž pro děti důležité, aby měly co nejméně dalších změn. Nepřinášejte téma situace doma sama, spíš čekejte, zda kluci začnou sami. Se starším 12letým si můžete povídat hodně otevřeně. Můžete se ho zeptat, zda někdo z jeho kamarádů má taky rozvedené rodiče, jestli si má s kým o tom si z vrstevníků popovídat. Mladší 4letý může mít spíš větší potřebu se mazlit nebo strhávat na sebe pozornost.

Ještě bych se doptala, jak to u nich doma fungovalo před rozvodem? V jakém prostředí kluci vyrůstali? Hádali se rodiče, bylo ve vztahu fyzické násilí? Pokud tento model znají, tak se vlastně ani nebudou divit, jak to teď celé probíhá.

Samozřejmě by bylo lepší, kdyby jim rodiče nedávali vzor, že konflikt ve vztahu se řeší fyzickým násilím, ale jsou to dospělí lidé a oni jsou zodpovědní za své chování i za to, že jsou rodiči.

Nevím, jaký vztah máte s rodiči vnoučat. Je to vaše dcera, syn? Lze se s nimi domlouvat? Pokud ano, nabídněte jim, že kluci mohou trávit více času u Vás než oni sami situaci zvládnou a dořeší. Můžete vyjádřit svoje pocity, že se Vám nelíbí, jak se k sobě chovají. Neříkejte však, co by měli nebo neměli dělat, obrátilo by se to nejspíš proti Vám nebo chlapcům.

Rozvod rodičů je pro děti vždy náročný, proto je moc dobře, že mají babičku, která jim může nabídnout oporu a na chvíli vytvořit bezpečné prostředí klidu. Mají i dědu? Ten by teď měl docela významnou roli.

Uvidíte, jak se bude situace vyvíjet. Určitě napište, pokud budete potřebovat v něčem poradit. Přeji Vám, hodně sil, při zvládání této těžké rodinné situace.
Srdečně Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.