Výchova dětí

Jak mluvit s dětmi o válce

Iva Kyselá, 7.3.2022

Myslím, že většina z nás rodičů nečekala, že budeme dětem vysvětlovat význam slova válka v kontextu takové blízkosti z ohrožení. Děti naše obavy vnímají, ale situaci nepřeceňujme. Dejme jim možnost žít každodenní radostný život, avšak mluvme s nimi, když se ptají. Jak na to v odkazech článku.

Mamí, válku řešíš jenom ty, dej se dohromady….to jsou autentická slova teenegera, která zazněla v naší poradně během minulých dnů. Je to věta, která vystihuje podstatný princip přístupu rodiče v jakékoliv situaci. Nejdříve se dejme dohromady my rodiče a pak to děti zvládnou mnohem lépe.  A vlastně jsem ráda, že si mlaďoši udržují svoji duševní schránku a nepřipouští si strach a a obavu tak silně jako dospěláci. 

Myslím, že vlna pomoci Ukrajině, články a webináře, jak mluvit s dětmi o tom, co se děje zaplnila média. Opět jsme ukázali našim dětem semknutost a obrovskou solidaritu. Není však nutné za každých okolností cítit vinu za to, že my se zatím máme dobře a stále žijeme ve svobodné zemi. Setkali jsme se s tím, že se mlaďoch obviňoval za to, že měl z testu za 1 a že by se vlastně neměl radovat, když jinde trpí. A jiný mlaďoch povídal, že měl za 3, ale je to mnohem menší problém než být jako dítě ve válce. Buďme otevření slyšet a povídat si s dětmi, co prožívají. Pro ně je mnohem těžší pochopit, co se děje, poněvadž jsme je nevychovávali v realitě, že něco takového může přijít.

Byť velmi zkráceně, i my máme pro vás pár tipů:

  • Nejprve se dám jako rodič nějak dohromady, mám emoce, mluvím o nich, zvládnu to

  • Mluvím s dětmi, popisuji fakta jednoduchým jazykem

  • Vytvářím klid, děláme aktivity, které jsme dělali

  • Hledáme, jak můžeme pomoct - jakákoliv aktivita směřující k pomoci je medicína na úzkost

 

Vážíme si toho, že mnozí kolegové rychle zareagovali a tak máte možnost shlédnout jejich pohledy a doporučení, jak se k této situaci stavět.

Zde je odkaz na webinář, kterým se můžete inspirovat.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=gRqvfQnKY-Q

 

 

 

 

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.