Škola a vaše děti

Jak skloubit on-line výuku a práci z domova?

Iva Kyselá, Kateřina Novotná, 6.1.2021

Pro některé rodiče je náročné skloubit distanční výuku a své pracovní povinnosti. Obzvlášť pro rodiče s menšími dětmi, které potřebují od rodičů pomoc. Náš článek vám může být nápomocen podívat se na některé situace jinak a obohatit se.

Rády bychom vytvořily “inspiraci” těm, kteří doma s dětmi při distanční výuce zůstaly a současně doma zastávají i svou pracovní roli. Vycházíme ze současné situace, která tady je. Jako máma nebo táta můžu nadávat na zavřené školy, na množství práce, na své děti, kterým se do on-line školy nechce. Upřímně, na chvíli se nám uleví, ale stejně znovu nastoupíme do role učitelky učitele, zaměstnance, šéfky/šéfa domácnosti. Myslím, že lepší je si racionálně říct, že doba covidová tady je a přináší svá specifika. A školy nebudou zavřeny navždy. Distanční výuka je novinkou, která se nejspíš stane i v budoucnu součástí vzdělávání. Pojďme si to, co změnit nemůžeme vylepšit, zpříjemnit a přijmout. 

Když děti znají smysl, lépe přijmou, co se děje.

Role rodiče - učitele je u menších dětí náročná pro dítě i pro vás. Znovu dětem opakujte smysl toho, proč je distanční výuka a proč musíte i vy pracovat. Že i pro vás role mámy-učitelky nebo táty-učitele je výzva. A že k tomu musíte i pracovat. Nepodlehněte dojmu, že to přece ví. Navíc si tím vytváří vzorec, že občas se stane něco s čím nepočítáme a je třeba s tím umět zacházet. 

Jedna z odpovědí, jak skloubit on-line výuku a práci z domova je snaha poctivě role rozdělit. 

U malých dětí je důležité, pokud s nimi vklouznete do role rodiče-učitele, tak se jí v daný čas držte. Nebuďte ve dvojroli. Současně mít kolegu na telefonu a sedět s dítětem nad úkolem nezařídí klid ani vám ani dítěti.  Zkuste si vytvořit denní plán tak, abyste mohli rozlišit, kdy jste tam pro dítě a kdy pro svou práci. A pokud to nejde, opět dítěti popište, ať rozumí tomu, co se děje. Občas míváme ambice s dětmi zvládnout školu najednou, aby pak měly ony i my volno. “Tak si to teď pojď všechno udělat, ať už na to nemusíme myslet a můžeš si hrát.”  Naše doporučení je raději kratší čas a častěji, než-li jeden dlouhý blok učení. 

Zrevidujte svoje ambice

Obzvlášť rizikové ambice jsou ty spojené s výukou. Taky se Vám honí hlavou různá srovnávací přesvědčení? “Aby moje dítě nebylo pozadu, až se vrátí do školy., Abych v roli rodič - učitel uspěl, co si o mně bude myslet paní učitelka? Přece musí mít mé dítě všechny úkoly hotové, když na to dohlížím jako rodič….a spousta dalších. Jaká jsou vaše přesvědčení? Zrevidujte tlak na sebe, poněvadž ten se bude nutně přenášet na dítě a reakcí dítěte bude spíš vzdor než spolupráce.

Pracovní ambice si nastavte sami se sebou, a pokud jste zaměstnanci, tak  vyjednávejte svoje možnosti a role.

Několik inspirací

Pro děti je on-line výuka náročná a brzy se unaví. Únava přechází do projevů chování jako je šaškování, vztek, odpor. Pokud se vám častěji podaří na dítě napojit a měně často křikem a přísností vychovávat, tak výsledky záhy uvidíte.

  • pokud se vám vzteká ležící na zemi, lehněte si s ním a pomozte mu negativní emoce dostat ven.
  • alespoň občas se snažte vytvořit legraci, protože ta pomáhá. Například - při výuce se  přejmenujte na MAMUČA/TATUČA - máma/táta a učitelka v jednom. Jak výuka skončí, zase jste mamulinka, tatínek.

Nemusíte být na všechno sami.

Nejhorší je žít v představě, že všechno nejlépe uděláme my sami. Snižte své ambice, jak to doma bude vypadat, když jste všichni všude po bytě. Každý si může vzít jednu malou věc na starost a tu si hlídat, aby byla hotová. Můžete své menší děti naučit objednávat jídlo z restaurace po telefonu. Uvidíte, jak se mu to v budoucnu sejde.

Občas jsme dole, abychom si to mohli užít nahoře

Prožíváme zvláštní období a každý na něj budeme jinak vzpomínat. Kolikrát jste si řekli: “Jééé, to bych bez korony neměl/a, nezažil/nezažila…..” Každá mince má dvě strany. Občas jsme dole, abychom si to mohli užít nahoře. A je fajn si umět přiznat, jak se právě cítíme. I to dole se dá přežít, může to totiž nastartovat touhu k tomu, že to chci jinak.

 





Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.