Poradna

Nic nechce, nic ho nebaví

Iva Kyselá, 26.10.2019

Trápí mě můj 9 letý syn. Nic ho nebaví, lže nám, o ničem s námi nechce mluvit, vzteká se, křičí na nás. Prosím, poraďte, co dělat, jak ho zbavit všeho, aby byl normální 9 letý kluk.

Dobrý den, mám skoro 9 letého syna, ve 2,5 letech věku jsme se rozešli s jeho otcem a do necelých 6 vyrůstal jen se mnou, poté se jeho otec zbláznil, že ho chce do péče, po 3 stáních u soudu jsem se zhroutila a odsouhlasila dohodu, že bude u něj. 2 měsíce před skončením minulého školního roku se nastěhoval zpět k nám (nyní už mám novou rodinu a roční dceru), protože u otce být nechtěl. Několikrát přišel ze školy pokálený a to byl jen začátek, nyní jsme ve fázi, kdy už nevíme co dělat. Každý den pokálený, počůraný přijde ze školy, když se snažíme o tom mluvit (vlastně o čemkoliv), tak odpovědi jsou jen ne, ano, nevím atd. Začal lhát (prakticky ve všem), křičí na nás, neustále se vzteká apod. Bylo by to asi na knihu. Zítra máme s mým mužem schůzku s jeho otcem, abychom se dohodli, co dále. Ještě abych upřesnila, nic ho nebaví, kroužek má jeden (parkour), občas si čte komiksy, maluje vodovkami, nic jiného ho nebaví, o ničem se s námi nebavíi. Co dělat? Jak ho zbavit všeho, chci aby byl normální skoro 9 letý kluk. S ničím nechce nic dělat, je mu všechno fuk. Prosím poraďte. Děkuji za odpověď.

Milá L.,

společně se synem jste si prošli náročným obdobím, které se na jeho psychice nejspíš podepsalo. Zvládnout tolik změn je pro dítě velmi náročné. Nedobrovolné odpoutání od Vás jako mámy, a pak stěhování od otce. Vy už máte novou rodinu. A to všechno v období, které je vývojovým mezníkem v životě dítěte (vstup do školy). Shrnutí píšu proto, že Váš syn je nyní na nové životní cestě, i když s minulými sebeprožitky.
Obvykle se děti pomočují, lžou a vymýšlí si z obav a strachu, že přijde nepříjemný důsledek = trest. Je u nich ohrožena základní potřeba bezpečí a jistoty.Zároveň, bez toho aniž bych s Vámi mohla hovořit a doptávat se, nemůžu se přiklonit jenom k této variantě.
Já Vám můžu nabídnout pár tipů, jak k synovi přistupovat. Zároveň si myslím, že byste měla navštívit odborníka, který synovi pomůže zpracovat jeho témata. Pokud byste byla v dosahu Prahy, v Akademii rodičovství můžete navštívit i se synem některého z našich terapeutů.
Každé dítě v tomto věku potřebuje klidný přístup a láskyplné, bezpečné prostředí. Myslím si, že Váš syn o to více, protože se potřebuje naučit lidem věřit. Je to těžké, protože jeho projevy - vztek, křik - určitě nevedou k touze se s ním mazlit a objímat ho, v klidu na něj mluvit, když neodpovídá, zkrátka s ním co nejvíce být.
Co určitě můžete dělat, než-li navštívíte odborníka:

  1. Oceňujte syna - hledejte drobnosti, které syn dělá. Snažte se přistihnout syna u toho, co mu jde. Parkour je náročný, tak se ptejte, jak je možné, že to zvládá, že ho obdivujete.
    • všimla jsem si, že jsi se zastavil u sestřičky a pohrál sis s ní
    • moc mě potěšilo, že sis odnesl talíř
    • líbí se mi, jak si sám chystáš věci do školy
  2. Když maluje, oceňte, že dokáže vydržet u malování a ptejte se, co namaloval. Když Vám neodpovídá, tak si zahrajte na hádanky. To by mohlo syna bavit a budete dělat legraci.
    "Já myslím, že to je......"
  3. Udělejte si rituál usínání. Čtěte synovi před spaním v posteli nebo se ve čtení střídejte.
  4. Je důležité, abyste se každý den synovi věnovala individuálně alespoň půl hodiny denně, pokud to aspoň trochu půjde. Proces vytváření důvěrného vztahu mezi Vámi, který byl přerušen, bude postupný. Společně dělejte to, u čeho může být legrace a společně vás bude bavit:
    • hádání obrázku, co kreslím - vždy syn nakreslí jednu čáru a vy hádáte, co to je a vyměníte si role
    • dělejte spolu i klučičí věci - polštářová válka, závody autíček
    • můžete lézt všichni po čtyřech i Vaší malou holčičkou a schovávat se

...a spoustu dalšího, co Vás napadne.

Věřím, že zvláštnosti, které popisujete postupně u syna zmizí. Bude to chtít z Vaší strany citlivý přístup, projevy přijetí, že je syn v pořádku a budovat pocit bezpečí ve Vaší nové rodině.
Ozvěte se, když budete cokoliv potřebovat nebo objednat na terapii.
Přeji Vám, ať vidíte spoustu radostných chvilek se synem. Srdečně Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.