Poradna

Roční chlapeček potřebuje bezpečí

Iva Kyselá, 15.11.2019

Náš 14 měsíční chlapeček byl veselé a usměvavé dítě. Po nepříjemném zážitku, kdy jsme museli do nemocnice, se ale úplně změnil. Chce být jen u mámy, odmítá kohokoli, včetně tatínka, pořád jen pláče. Nechceme si vychovat mamánka, ale nevíme, co s tím dělat.

Dobrý den, máme doma problém se 14 měsíčním chlapečkem. Ještě do nedávna to byl celý den usměvavý a v pohodě kluk, večer už trochu nepříjemný z únavy, ale nic hrozného. Minulý týden dostal v noci laryngitidu, nemohl dýchat a přijela pro něj záchranka a odvezla ho i s náma do nemocnice na vyšetření. Ještě tu noc jsme se ale vrátili domu. Od té doby jsou večery a celé odpoledne s ním strašně těžké. Nechce se nechat pochovat od táty, pořád chce být jen u mě, koupání s tátou které si užíval se mu najednou nelíbí, a jak se ho pokusím jen na vteřinu položit, hned spustí strašný pláč. Zároveň začal odpoledne vstávat se strašným pláčem, který nejde vůbec utěšit a táhne se to tak až do večera než jde spát. Nechceme si doma vychovat mamánka, ale nevíme co s tím dělat. Děkuji moc za případnou radu. Šárka

Milá Šárko,

chápu Vaše obavy ze změny, která se u Vašeho chlapečka projevuje. Zároveň Vás chci podpořit v tom, že tato změna je dočasná. Opravdu může souviset s příhodou s odvozem do nemocnice, ale také napřímo nemusí. V průběhu vývojového zrání Vašeho chlapečka se bude objevovat spousta mezníků, které budou specifické. Období separace, vzdoru, negativismu, apod.
Je možné, že příhoda s odvozem rychlou sanitkou do nemocnice spustila u syna větší potřebu naplňování potřeby bezpečí. Přece jen, asi jste nebyla úplně klidná. Nejspíš jste se o chlapečka bála, i on svým způsobem "bojoval při dušnosti o život". O to více si nyní potřebuje dosytit mazlením s Vámi, pozorností. Nevím, jak to probíhalo v nemocnici, zda jste s ním celou dobu mohla být, jestli mu dělali úkony, které omezovaly jeho pohyb nebo bolely. To vše zažíval poprvé. I když si to pamatovat nebude, pocity a emoce prožívá. Nepíšete, zda ještě kojíte. Kdybyste byla u nás v poradně Akademie rodičovství určitě bych se ptala zda se nedějí nějaké změny u Vás doma nebo širší rodině, které vy řešíte?
Nějaké výjimečné situace? Jak se daří Vašemu partnerskému vztahu? Jak se dokážete s partnerem podpořit, když má chlapec trochu jiné období? I to může souviset se změnami v projevech dítěte.
V čem Vás určitě podpořím, je mazlení a veškerý fyzický kontakt se synem. Výborné jsou masáže = hlazení před koupáním doplněné rytmickými říkadly.
Váš syn je v období, kdy si přibližně do tří let potřebuje vytvořit pevnou vazbu s pečující osobou tak, aby přijal svět jako bezpečný. Mohlo nastat období, kdy vy jste pro něj více naplňující než tatínek. Zase se to obrátí. Hlavně nevytvářejte už teď škatulku "mamánek". Mamánka vychováte později rozmazlováním a "ometáním cestiček". Tím, že ho nenecháte překonávat překážky, že budete dělat věci za něj. To zatím není Váš případ.

Pokud přijmete současnou situaci s nadhledem, že je to dočasné a z nějakého, a pro syna dost dobrého důvodu, chce nyní více Vás než tatínka, tak věřte, že se situace brzy změní.

  1. Pokud se potřebujete od chlapce vzdálit, dopředu si uvědomte si svoje pocity, zda jste s tím v pohodě. To je důležité, aby chlapeček cítil Vaši sebejistotu.
  2. Povídejte mu, že jdete něco zařídit a vrátíte se. I když máte dojem, že Vám nerozumí, přesto o tom v klidu mluvte.
  3. Vždy dodržte to, co jste slíbila, i když máte pocit, že tomu nerozumí.
  4. Co nejvíce si spolu čtěte a dovolte mu poznávat vše kolem něj přes smysly (možná má ještě období vše olizovat a dávat do pusy, zkoušet jak všechna elektronika funguje, bouchat, třískat, pištět.

Když budete chlapečkovi naplňovat potřebu bezpečí, objevování a zkoumání, ale i postupné separace, tak se připojíte na jeho přirozené potřeby.
Napište, zda se situace lepší, kdybyste postupně rozdíl neviděla, tak napište. Hezké dny a zdraví Vám všem. Srdečně, Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.