Poradna

Teenager a párty do rána?

Iva Kyselá, 26.10.2019

Můj 16 letý syn by velmi chtěl s kamarády na párty a zůstat tam až do rána. Já to ale nemohu a nechci dovolit. Jak se s ním mám domluvit, když s ním není vůbec žádná řeč?

Dobrý den, prosím o radu. Jsem matka 16letého chlapce, který by rád šel na párty až do rána? Bohužel není domluva s ním, že by mohl, ale ve 23:00 musí být doma. Prosím o Vaši radu. D.

Milá Dagmaro,

naprosto chápu, že pro Vás není jednoduché syna pustit na párty až do rána. Zároveň syn se nejspíš diví, proč to vadí Vám. Předpokládám, že se o syna bojíte. Z čeho strach plyne? Jaké zkušenosti se synem máte, dodrží slovo? V jaké partě se pohybuje? Co by Vám pomohlo tyto obavy zmenšit? Jak synovi věříte?
Pokud si odpovíte na otázky a usoudíte, že ještě opravdu nezvládnete, aby syn byl na párty do rána, tak mu to řekněte. Smyslem je, že rozumíte tomu, že on sebe vnímá tak, že to zvládne, ale vy to nedáte! To je zcela něco jiného, než kdybyste pouze řekla, že ho nepustíte nebo v 11h doma.
Můžete mu říct: "Chápu, že ty se o sebe postaráš a zvládneš to bezpečně, ale já to zatím nezvládnu. Bojím se a nedám to, abys byl do rána pryč. Promiň, pojďme se domluvit na variantě, kterou ještě já zvládnu. Pojďme udělat kompromis."
Pokud budete potřebovat podpořit v komunikaci, můžete přímo v poradně Akademie rodičovství, přes skype nebo na našich seminářích o dospívání.
Dopředu zvažte, kde jsou Vaše hranice a dejte dohromady se synem variantu, ve které budete oba aspoň trochu v pohodě. (víte, že 11h je těžká, což takhle půlnoc nebo druhá ranní, o půlnoci se ohlásí, ve dvě ráno se vrátí, jste ochotná mu dělat "taxi" apod.)

NECHEJTE NÁVRHY I NA SYNOVI. Když splní, na čem se domluvíte, můžete postupně přidávat. Syn bude cítit důvěru od Vás a zároveň pocítí svou zodpovědnost, že dodržel, co slíbil.
Moc důležité pro oba je domluvit si s dospívajícím synem pravidla, která bude vždy dodržovat:

  • když bude z domu: "Kde, s kým, do kdy, kontakt."
  • nechá Vám doma adresu, kde se akce koná
  • kontakt na alespoň 2 kamarády a jejich rodiče
  • domluví si, že se Vám za večer alespoň 2x ohlásí a potom na druhý den, co nejdříve
  • jakmile bude měnit místo,kde se nacházel, dá Vám o tom vědět
  • co bude, když se mu nepodaří domluvené dodržet
  • nejde se následující den do školy?
  • ???? co Vy potřebujete pro svůj klid?

Moje babička vždycky říkala: Malé děti, malé starosti. Velké děti, velké starosti. Malé děti si totiž ohlídáme a zkontrolujeme. Velkým už musíme věřit, že to, co jsme je naučili, zvládnou v praktickém životě.
Proto moje otázka zněla, kdy si myslíte, že budete synovi věřit, že se bude o sebe umět postarat. V partě umět říct NE kamarádům jak s alkoholem, cigaretami, potažmo drogami, je opravdu pro někoho těžké. To neznamená, že nebudete mít strach, ale důležitější bude důvěra synovi a vaše společná komunikace.
Napište, jak se Vám to podařilo se synem dohodnout. Ozvěte se, pokud budete něco potřebovat. Držím palce, Iva

 







Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.