Výchova dětí

Všimli jste si jak vaše dítko vyrostlo?

Iva Kyselá, 9.8.2021

Vrátily se vám děti z tábora a zdají se vám nějak samostatnější a vyspělejší? Skvělá příležitost pro vás rodiče navázat a dát dětem prostor k samostatnosti a důležitosti. Zvládnou si navařit, vyprat i sbalit k babičce, když jim to umožníte.

Kromě dětí jsem i já bohatší o zážitky. Mám velké štěstí, že můžu každý rok prožít týden na skautském táboře. Kromě toho, že si plním to, co jsem jako dítě nezvládla - prožít dětský tábor, tak mám úžasnou příležitost zapojit se, pozorovat a hlavně s dětmi mluvit.

I dyskomfort přináší příjemné emoce

Pokaždé si říkám, jak by bylo fajn, kdyby se rodiče na chvíli mohli proměnit v mušku a pozorovat ty své vyspělé, neprudící, o sebe se starající miláčky. Věk byl hodně do široka 6 - 16let. A tentokrát všichni měli možnost zkusit všechno bez rozdílu věku. Mladší děti tím velmi vyrostly a starší si vlastní spokojenost naučily zařídit samy. 

Hodně jsem pozorovala ty menší. Čím to je, že jdou klidně 8km v horku se sbaleným báglem na zádech připraveným na noční přespání a vůbec neprudí? Jak je možné, že sní i to, co by doma do pusy nevzaly? Co zařídí, že nějaký škrábanec, modřina a odřené koleno je vlastně prestiž? 

Když jsem si povídala s některými chlapci, jako první mi začali ukazovat své jizvy, škrábance, které za svůj krátký život nasbírali. Pochopila  jsem, že je to to, na co jsou pyšní. A hlavně každá jizva měla příběh, který končil happyendem, že to přežili:). Slyšela jsem i  dodatek s povzdechem: ”No, máma se zlobila.” Škoda, že tento princip tak často jako rodiče používáme. Něco se dítěti stane a my mu ještě naložíme naším zlobením se na něj. Přitom za rozčílením a vynadáním je strach o dítě. Místo rozčílení stačí svůj pocit popsat.  

Co fungovalo jinde, může fungovat i doma

Moje postřehy, které se dají zobecnit na fungování kdekoliv.

  • Děti cítily důvěru a bezpečí, že vše zvládnou. O to více měly potřebu to zvládat.
  • Stížnosti se nenosí, nepadají na úrodnou půdu.
  • Volnost s pravidly je signál k tvořivosti.
  • Každý zážitek je zkušenost, i bolest a dyskomfort se zvládnutým zážitkem je uložen s emocí.
  • Emoce jsou to, na co se vzpomíná.

Když je nadšení, poradí si se vším

Nejvíce naplněné emocí bylo přespání na samotě pod širákem s již zmíněnou tůrou i báglem na zádech. Studená večeře chleba s Májkou u trosek starého mlýna nebyla nikdy tak rychle snězená, i o suchý chleba byl boj. Mimochodem na přespání se děti balily samy. Samy totiž společně vytvořily seznam věcí, které budou potřebovat a na ukázku je den bágl vyskládaly na stůl. Chodily si pak ke stolu kontrolovat, zda mají všechno. Co myslíte, zapomněl někdo něco? I ta malá prďolata pochopila, že nést si na zádech kartáč na rozčesání vlasů je zbytečnost. A že zubní pasta stačí na tým jedna. Pro mě potvrzující zážitek, že když je nadšení, poradí si se vším.

Spolupráce může být silnější než výhra

Co mě zaujalo osobně v kontextu tábora nejvíce, bylo vyvrcholení táborové hry. Ano, nebudu rozporovat, že děti rády v týmech soutěžily. Avšak už v průběhu byla soutěživost vyvážená spoluprací všech. To si myslím, že byl pro většinu dětí nový zážitek. Soutěžily, aby byl jejich tým první a nasbíral nejvíce indicií, ale klíč našly až tehdy, když všechny týmy vyluštily společnou cestu ke klíči. Jsem přesvědčená, že tento princip vyvážené soutěživosti i spolupráce se jim bude v životě hodně hodit. 

Spolupráce byla nosným tématem, který jsem měla možnost pozorovat a bylo vidět i slyšet, že bylo pro děti dojít ke společnému cíli důležitější než vyhrát.

Když hošík při vaření večeře požádal kámošku, aby vyhodila odpad do koše a ona mu řekla, že ne až potom. Trpělivě zopakoval, že hned - a že tomu nerozumí, proč nejde. Ona mu vysvětlila, že se jí nechce. Tak uslyšela odpověď, že jemu se taky nechce jí smažit palačinku a smaží ji. Věk těchto dětí asi 9 let. Mimochodem, vaření si jídla, vymýšlení receptu, schopnost nakoupit do určité částky všechny suroviny, rozdělání ohně a zkrátka vše, co patří k možnosti uvařit a najíst se. Myslím, že pro tyto děti bude uvařit polévku nebo usmažit palačinku doma rodičům úplná brnkačka.

Dejte dětem možnost prožít zkušenost, ta je formuje

Nejčastější záměr, proč rodiče posílají dítě na tábor je, protože potřebují “hlídání”. Pro rodiče nutnost, ale pro dítě nezapomenutelná životní zkušenost. Tolik možností, jak se o sebe postarat a zažít pocit - jsem dobrý - zažijí málokde.  

  • Tak čeho jste si u svých dětí po návratu z tábora nebo prázdnin všimli vy?
  •  Měli jste pocit, že se Vám vrátily o hodně starší a vyspělejší děti?
  •  Jak si tento pokrok v samostatnosti vysvětlujete?
  •  A dokážete tento růst podporovat dále?

Ať se vám to daří!

 

 

 

 

 

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.