Škola a vaše děti

Covidové vysvědčení

Iva Kyselá, 25.6.2021

Naše žitá zkušenost říká, že zdaleka nestačí mít jedničky nebo “dobré” známky, ale umět se k situacím v životě postavit. Vůle, kreativita, trpělivost, samostatnost, dodržet dohodnuté, zodpovědnost, odvaha. Všechno se dá trénovat hravě a zábavně. Užijte si společnou oslavu vysvědčení - důvodů máte víc než dost.

Milí rodiče,

blíží se jedna z jistot, která má uzavřít letošní školní rok. Vysvědčení. Školní rok, který byl tak plný změn a nejistot, jaký možná někteří z nás nezažili. 

Myslím, že letošní vysvědčení by mělo mít zcela jiný význam, hlavně pro rodiče. Bylo by fajn, kdyby známky byly brány jako formalita, která k závěru roku patří, poněvadž je takto školní systém nastaven. Letošní známka má úplně jinou hodnotu. Je poskládána z jiných schopností. Pojďme se na ně podívat.

Co je součástí letošního vysvědčení?

donutit se vstát z postele a neskočit zpět

  • převléct se

Když se nad tím zamyslíme, může se nám významně ulevit. Naše děti se toho za ten rok měli možnost pro život tolik naučit, že by se to na vysvědčení ani nevešlo. 

Jsem přesvědčená, že letošní vysvědčení by si měli vystavit jak rodiče, tak děti. Ne však za matematiku nebo přírododopis, ale za to, že jste to společně zvládli. 

Někteří rodiče jsou pyšní, jak svým dětem pomohli k dobrým známkám. Od jiných zase slyšíme stížnost, že za těch pár dnů ve škole děti pokazili v testech, co šlo. 

Pro zodpovědnost a samostatnost dětí není šikovné upevňovat vzorec “s rodičem za zády to šlo, bez rodiče to pokazím”. Tak to pusťte k vodě, od září mají možnost děti rozjet školu na novo.

 Z čeho by milí rodiče bylo sestavené vaše vysvědčení a jaké známky byste si dali?

  • trpělivé vysvětlování

Když si takto s dětmi vzájemně uděláte vysvědčení, možná i dítěti změníte v jeho hlavě přemýšlení o významu známek. 

Naše zkušenost je, že zdaleka nestačí mít jedničky nebo “dobré” známky, ale umět se k situacím v životě postavit. Vůle, kreativita, trpělivost, samostatnost, dodržet dohodnuté, zodpovědnost, odvaha. Všechno se dá trénovat hravě a zábavně. Dva měsíce prázdnin jsou k trénování jako stvořené.

A s letošním vysvědčením si užijte společnou oslavu - důvodů máte víc než dost.

 

 

 

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.