Výchova dětí

Dětská očekávání vs realita. Jak se zachovat, když je dítě zklamané?

Adriana Nováková, Iva Kyselá, 14.6.2019

aždým rokem začínají Vánoce o něco dřív. Jak to? Vánoce jsou symbolem plným emocí. A těch se velmi rády chytají média a reklama a každoročně nás začínají „předvánočně masírovat“ o něco dřív ve snaze z celé té emoční chumelenice „vytřískat“ co nejvíc. Ale ať chceme nebo ne, ať se k tomu připojujeme nebo se tomu bráníme, celé se to bytostně dotýká i nás. A to obzvlášť, když máme děti.

Děti pod vlivem reklamy a toho, co vidí kolem sebe, přinášejí téma Vánoc k nám domů mnohem dřív, než skutečně nastane adventní čas. Začínají spřádat svá přání a barvitě snít o krásných Vánocích a všemožných dárcích. Najednou si doma stále více povídáme o tom, co si děti přejí, píšeme s nimi dopisy „Ježíškovi“ a u menších dětí navíc vytváříme dojem tajemna, že dárky nosí Ježíšek a na toho taky často svedeme to, že pod stromečkem nebyl dárek, po kterém dítě toužilo.

A my rodiče? Trávíme večery tím, že přemýšlíme, jak dětem všechna přání splnit. A na druhou stranu občas taky využijeme této příležitosti a jednoduše spojíme předvánoční snění s manipulací. V rozhovorech se najednou objevují věty jako: „Když budeš zlobit, tak ti Ježíšek ten bagr určitě nepřinese!“

Ale vše má své hranice a my jako rodiče nemůžeme a vlastně ani nechceme dětem nadělit úplně všechny dárky, o kterých sní. Zkrátka to není v našich silách. A tak zákonitě přichází první dětská zklamání. Jak by se měl rodič zachovat, pokud jeho dítě cítí zklamání třeba právě proto, že jim „Ježíšek“ nenadělil všechno, co si přály?

Stejně jako se téma Vánoc objevuje v našem rodinném repertoáru dlouho před Vánoci, tak i témata jako zklamání nebo nesplněná očekávání lze s dítětem probírat mnohem dříve.

Nabízím krátké, předvánoční desatero

  1. Nikdy dítěti a je jedno jakého věku, neslibujte nic, o čem víte, že pod stromečkem nemůže být!
  2. Pokud si o dárcích povídáte a zaznamenáte, že přání dítěte není možno splnit (zvíře, sourozenec, drahá hračka), řekněte to dítěti. Nevytvářejte falešná očekávání! I když má Ježíšek v podání menších dětí nadpřirozené schopnosti, některé věci prostě nezařídí.
  3. Pokud se dítěte na dárky ptáte, nebo si je kreslí, píše, tak je pro vzájemnou důvěru důležité, abyste přání nějak splnili. Aspoň jeden dárek dle přání dítěte splňte. Výmluva na Ježíška vzájemnou důvěru neposílí.
  4. Vánoce nejsou jen o dárcích. Ukažte dětem, že tradice a Vaše rodinné rituály jsou často hodnotnější než dárky samotné. Když dítě prožije hodnotné Vánoce, bude vnímat atmosféru a nebude se soustředit jen na dárky, nebude pro něj fatální, když všechny vysněné hračky nedostane.
  5. Zamyslete se, jak reagujete nad nevhodným dárkem vy, umožníte si být opravdoví nebo hrajete s okolím hru? Pro dítě jste zásadním vzorem.

A jak reagovat, když očekávání dítěte a rozbalený dárek nejsou ve shodě?      

  1. Důležité je nechat dítě prožít emoci, která přichází. Většinou je to smutek, zklamání až naštvání. Umožnit mu, aby dalo do slov, co cítí nebo jakkoliv mohlo emoci vypustit. Plakat, křičet, vydupat.
  2. Připojit se na dítě.„Vidím, že jsi smutná (naštvaná), to je asi proto, že se Ti nesplnilo, co jsi chtěla. Chápu, je to pro Tebe těžké. Jak ti s tím můžu pomoct?“
  3. Hlavně nezačínejte vytvářet výmluvy, proč to dítě nedostalo a neberte si to jako svoji neschopnost nebo selhání. Není vaší povinností zařídit, aby se vaše cítilo za všech okolností šťastné. Z nějakého dosti dobrého důvodu pod stromečkem dárek není. A je to tak v pořádku.
  4. Mladší děti se velmi rychle zabaví něčím jiným a příliš dlouho to neřeší. Se staršími se o tom můžeme bavit. Pro starší děti může být dárek nejen otázkou přání, ale také jistě „prestiže“ mezi spolužáky. Když například tablet nedostane, může se cítit v kolektivu méněcenný. A to je nutné s dítětem rozebírat. „Co tě tak na IPadu láká? Kdybys ho měl, k čemu všemu ho využiješ? Od koho si ho můžeš půjčit? Co spolu můžeme vymyslet takového, co ti teď pomůže? Jak já Ti můžu pomoci, aby ses cítil lépe?“
  5. Vaše dítě nebude mít vždy v životě naplněná všechna očekávání. Vaším úkolem není je před zklamáním chránit, ale pomoct mu i takovou situaci zvládnout.

Všichni předpokládáme, že budou naše Vánoce šťastné a veselé, jak se vždy říká, ale zklamání či smutek se objevit prostě může. Je proto fajn vědět, jak se v těchto situacích zachovat a co si z nich případně odnést.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.