Výchova puberťáků

Do kdy nutit puberťáka jezdit na dovolenou?

Iva Kyselá, 7.6.2019

Pokud je něco z donucení, většinou to nezafunguje podle našich představ. Občas žijeme v přesvědčení, že i když se těm našim náctiletým s námi na dovolenou nechce, tak stejně se jim to nakonec bude líbit (nám se taky na tábory nejprve nechtělo - a nakonec to bylo bezva). Jasně může to vyjít, ale také výsledkem může být nepochopení a nesoulad na obou stranách. Jak na to?

A naše zkušenosti říkají, že je to zrádné taky v případě naší slušně vychované dcery, syna, kteří mají strach říct svým rodičům, že už je společná dovolená nebaví. Bojí se, že by jim ublížili, že by to rodiče mrzelo a byli smutní, a tak raději mlčí a kývou a otráveni jedou. Podstatné na tom je, zda váš puberťák může vznést otázku, zda nemusí jet na dovolenou s vámi rodiči, ale třeba s kámoši? A jaká by byla odpověď?

Chceš jet s námi?

Jsme u jádra věci. Pokud má vaše dítě pocit, že na dovolenou musí, protože je nedospělý a vy se o něj strachujete, bude mít i dovolená nádech „musu“ a nechutný a znuděný výraz puberťáka nevylepší žádná exotická lokalita. Tomu se dá předejít jedině dohodou a základní otázkou: „Chceš jet s námi?”

Důvěra je to, co puberťáci potřebují

Je těžké „pouštět uzdu” vlastním dětem, věřit jim, že nebudou s někým, kdo není pro ně vhodný, že si nebudou vymýšlet. Nebo že vám za dobu, co budete pryč, nepřevrátí dům vzhůru nohama. A zároveň věřit sobě, že všechny představy nejhorších scénářů zvládneme. Důvěra je to, co puberťáci potřebují, protože jak jinak by se mohli seznámit s nástrahami života jinak, než že se do nich dostanou. A tady mohou zažít, co znamená přebírat zodpovědnost za svůj život.

Když odjedete na dovolenou a oni zůstanou sami doma, nikdo jim neuklidí, nenakoupí, neuvaří. Nechme je to prožít.

 

Otázka zněla, do kolika jezdit na společnou dovolenou s našimi dětmi? Záleží na tom, jak o svých dětech přemýšlíte. Zda jezdí s vámi na dovolenou, protože se bojíte je nechat samotné doma nebo někde s kamarády. Pokud je potřebujete mít pod kontrolou, nemají na vybranou. A nebo proto, že se těšíte, že společně můžete prožít čas, sdílet, společně prožívat jinak než v běžném ročním provozu.

Jestliže jsou děti pro vás respektovanými parťáky, tak se nedivte, že s vámi budou chtít jezdit na dovolenou hodně dlouho, protože jim zkrátka bude dohromady s vámi fajn. Doporučení, od kdy nenutit dítě jezdit na dovolenou, není ani tak dáno věkem dítěte, jak spíš naším přemýšlením o něm.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.