Výchova dětí

Hurá na tábor!

Iva Kyselá, Adriana Nováková, 4.7.2019

Tak co, zvládne už ten náš prcek letos jet na svůj první tábor? Člověk by neřekl, kolik se po takové nevinné otázce vyrojí pochybností, obav a pocitů. Přečtěte si pár nápadů, jak se na tento velký krok k samostatnosti dítěte podívat a přidáváme inspiraci, jak nadšení využít.

Hurá na tábor! 

Prázdniny již otevřely své dveře, naše děti čekají dva měsíce letních radostí a pohody. A my už zase přemýšlíme, jak jim prázdniny ještě o něco vylepšit. 

Tak co, zvládne už ten náš prcek letos jet na svůj první tábor? Člověk by neřekl, kolik se po takové nevinné otázce vyrojí pochybností, obav a pocitů. To nejdůležitější už jsme pro Vás napsaly dříve - přečtěte si náš článek!

Přidáme vám pár nápadů, jak se na tento velký krok k samostatnosti dítěte podívat a přidáme inspiraci, jak nadšení využít.

První tábor může být náročný pro dítě, ale i pro rodiče. Rodič se dostává do situace, kdy neví, co dítě dělá a jak se cítí, nemá ho prostě pod kontrolou, jak byl doposud zvyklý. Dítě se poprvé ocitá v situaci, ve které je pouze samo za sebe. Obojí je úžasná zkušenost a rodič i dítě se mohou mnoho naučit. Ale je také v pořádku otevřeně říct, že na to nejsme připraveni a že to letos ještě odložíme. 

Chce Vaše dítě na tábor jet? A na jaký? Když přijde rodič celý nadšený s nabídkou tábora s koňmi, ale dítě by mnohem raději jelo na sportovní tábor, umožněte sobě i dětem svobodu říct o svých přáních. Na tábor pojede dítě, ne Vy. Je důležité, aby bylo s jeho náplní spokojené. Vyberte ho společně. 

Dítě moc chce jet, ale Vy jste nejistí a bojíte se? To je naprosto v pořádku. Setkejte se osobně s vedoucími, kteří se budou na táboře o Vaše dítě starat. Budete klidnější, když budete znát člověka, kterému svěřujete dítě. Zvýší to Váš pocit bezpečí a pohody. Mějte důvěru ve vedoucí a věřte svým dětem, že to zvládnou. 

Co když mi bude smutno, mami? Asi ano, bude. Emoce smutku a stesku jsou normální. Normální pro děti i pro rodiče. Dovolme si je. Když se ale dítě brání a nechce na tábor za žádnou cenu jet, neposílejte ho tam. Nezocelí se. Naopak. Naruší to důvěru mezi vámi. 

Možná Vás překvapí, jaké dítě se Vám z tábora vrátí. Velmi pravděpodobně bude starší, dospělejší, rozumnější. A na jeho sebevědomí to bude znát. 

A můžete začít balit! Uf, uf, sbalit, no, tohle musím, tamto musím, ještě tohle nesmím zapomenout…. 

A co takhle pro tentokrát nechat balení víc na dítěti? Udělejte si společně seznam a nechte dítě, ať věci balí s Vámi a ze seznamu odškrtává. Nebalte věci za něj! Staňte se jen tichým supervizorem. Nebo už máte ostřílené táborníky? Většina dětí od 10 let je schopna sbalit se sama pouze s Vaším dozorem. Od 12 let už by měla být celá záležitost ohledně balení zcela v kompetenci dítěte. Vy si pak jen můžete povídat, jestli něco nezapomnělo. 

 

Z balení můžete vytvořit krásný rituál. Dáváte dítěti pocit svobody a do rukou zodpovědnost. Učíte ho rozlišovat, co je důležité a co lze naopak nahradit. Učíte ho, co potřebuje k tomu, aby se o sebe samo postaralo. I balení je příležitost, jak se někam dál posunout.  

Takže hurá na tábor! Možná ukápne při mávání pár slziček na obou stranách, ale i to k tomu patří. A když se to celé povede, dítě přijede nadšené a Vy si odpočinete. Moc Vám to přejeme!



Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.