Výchova dětí

Jak mluvit s malými dětmi o COVID-19

Iva Kyselá, 19.3.2020

Rodiče se nás často ptají, co mají v této době říkat svým malým dětem, jak jim situaci vysvětlit a zda vůbec o tom mluvit. Připravili jsme pro vás několik tipů na co si dát pozor i jak to dětěm vysvětlit.

Nejdůležitější je NELHAT – děti vnímají, co prožíváte, vidí, že sledujete zprávy v médiích. I ty nejmenší vědí, že se něco děje, cítí atmosféru kolem. Proto dětem neříkejte:”Nic se neděje…” Velmi důležité je zůstat opravdickou mámou, tátou. “Víš, jsem teď taková nejistá a trochu se i bojím. Proto jsem občas smutná nebo na tebe zakřičím, promiň, ty za to nemůžeš. Chceš obejmout?”

Na otázku dětí je vždy důležité ODPOVĚDĚT.  Slova přizpůsobte věku. Nikdy neříkejte: „Na to jsi malý, tomu nerozumíš.“ Pokud se dítě zeptá, potřebuje znát vaši odpověď. Ta ho uklidní a současně si bude připadat, že Vám na něm záleží. Malé dítě dokáže rozhodit jedno slovo, které uslyší v televizi a mohou vzniknout obavy a strachy.

Můžete dětem vysvětlit, například: “Slyším od Tebe, že chceš vědět, co se děje. U nás, kde bydlíme i v zemích kolem je hodně lidí nemocných. Je to nemoc, která je nová, moc o ní nevíme. Proto teď více sleduji zprávy, kde nám řekli, že si máme chránit obličej rouškou. Podívej to je ona. A tak teď na procházku jdeme i s rouškou přes pusu. Ta nová nemoc je malinkatá „příšerka“, která se chce zabydlet na rukou, v puse, nose a proto se teď hodně myjeme ruce a chráníme si obličej. Abychom jí v tom zabránili. Nechodíš teď do školky, nemůžeme jít za babičkou ani za kamarády, abychom nedovolili té malé „příšerce“, aby se šířila. A kdyby náhodou se k nám chtěla nastěhovat, tak ji odpočinkem a čajíky přemůžeme. Zatím moc nevíme, jak dlouho to bude trvat, ale vždy ti řekneme, co se děje, když Tě to bude zajímat. Je to pro nás pro všechny nové, ale společně to zvládneme.

Přemýšlíte co s dětmi dělat? Nechte se inspirovat hrami na rozvoj emoční inteligence a sociálních dovedností.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.