Výchova puberťáků

Jak na dovolenou s puberťákem?

Iva Kyselá, 10.6.2019

Těšíte se na klidnou odpočinkovou dovolenou s dětmi, které už odrostly fňukání a neustálému hlídání a zabavování a říkáte si, jak to bude fajn s těmi náctiletými? Pokud plánujete dovolenou s puberťákem, je potřeba si uvědomit, že se potkají dvě jasně protichúdné potřeby. Takže zatímco my chceme klid, náš puberťák akci. Puberťák si chce s námi neustále posouvat své hranice a projevovat svoje přirozené nálady. A právě problém nastává v okamžiku, když se nepotkají očekávání.

Jak se na to připravit?

Pokud chcete dovolenou prožít relativně v klidu, je potřeba začít dělat věci už při samotném plánování. Tady je návod od Akademie rodičovství:

1.         Promyslete si s partnerem, zda jste schopni zvládnout, že pojedete na dovolenou bez svých náctiletých dětí a zda to chcete. Dokážete odjet na dovolenou bez nich? Věříte svému dítěti, že to tady bez vás zvládne?

2.         Ověřujte a nezapomínejte na upřímnost. Domluvte rodinné setkání a předneste svůj návrh dovolené a postupně se všech ptejte, jak to mají oni. Smyslem těchto otázek je nahlas říct svoje očekávání a tím pádem zmenšit nedorozumění. Možná zjistíte, že děti s vámi jet nechtějí.

3.         Skvělým výstupem plánováním dovolené je zjištění, že všichni jet společně chtějí a zároveň mají k dovolené své očekávání. Každý si řekne alespoň jednu věc, bez které si dovolenou neumí představit a je reálné ji splnit. Ze zkušeností AR vyplývá, že pokud puberťák získá pocit důležitosti, sounáležitosti, že mu věříme, tak spolupracuje a je kreativní. Je důležité, abychom svá slova splnili.

4.         Před samotným odjezdem doporučujeme opět si sednout na rodinné setkání. Smyslem tohoto setkání je dohodnout se co kdo bude na dovolené dělat. Jakmile se podaří mluvit o tom, co bude, KDYŽ dopředu, bude vše lehčí.

7.         Platí, že náctiletí potřebují vrstevníky takže, pokud můžete jet na dovolenou s partou známých, kde jsou taky puberťáci, určitě toho využijte. Máte zaručeně o starost méně. I zde je důležité se všemi po příjezdu domluvit se na společných pravidlech. Dalším řešením je, že přiberete svému dítku jeho kamaráda a společné “dovolenkování” uděláte s ním.

A na závěr, vaše děti rychle vyrostou, a tak si je užijte i s jejich náladami a kreativitou, neboť brzy budou chtít jezdit samy.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.