Výchova dětí

Jak neopakovat chyby svých rodičů?

Katka Novotná, 8.6.2019

Všichni to z dětství známe - kolikrát jsme si jen pomysleli, že přesně tohle bych já svému dítěti neřekl, neudělal. A o pár let později sebe sami slyšíme, jak opakujeme přesně ta "moudra", která jsme kdysi sami slýchávali. A to přeci nechceme, tak co s tím?

Jako dospělí máme tři možnosti: být stejní jako naši rodiče a použít zaručený model výchovy, který platil u nás, nebo být přesný opak a dovolit svému dítěti úplně vše, co nás samotné v dětství rozčilovalo a nebo najít rovnováhu mezi tím, co od svých dětí očekáváme a čeho jsou schopni a v čem se budou cítit dobře. 

Můžeme se spolehnout pouze na svou intuici?

Ale jak tuto cestu najít, když nás ji nikdo nenaučil? Můžeme se spolehnout pouze na svou intuici? Občas skutečně ano. A pak jsme po nějakou dobu spokojení s tím, co děláme. Až do první krize, do první situace, ve které nejsme schopni reagovat našimi vzorci chování. Ve chvílích, kdy jsou rozvášněny naše emoce a emoce našich dětí, nám většinou naskočí stejná slova i gesta, která používali naši rodiče.

Ale to je normální. Ve chvíli, kdy sami v sobě nemáme zažité jiné vzorce reakcí, které by nám automaticky naskočily ve vypjatých situacích, reagujeme tak, jak to máme naučené. Podstatné je, zda-li tyto situace vnímáme jako výzvu ke změně, která musí v první řadě pramenit z nás samotných nebo jen jako rozhořčení nad svým dítětem, které dělá něco špatně a je třeba je výchovou "opravit". A to, pro co se v dané chvíli rozhodnete, bude výchovný model, který nabídnete vy svým dětem.

Pokud i vás trápí podobné otázky, nejste v tom zdaleka sami. Odložit staré výchovné modely převzaté z dětství a ujasnit si, co a jak ve vztahu ke svým dětem očekávám, jsou otázky, které trápí řadu rodičů. Pokud dokážeme s touto myšlenkou pracovat, můžeme objevovat nové cesty. Není třeba se v životě odkazovat na tvrzení, že "takto se to dělalo vždycky", nesmíme zapomínat, že máme možnosti něco změnit a máme je právě tady a teď. A pokud si na to sami netroufáte, vždy můžete vyhledat pomoc specialistů, kteří vám ve vašem hledání pomohou. Sami pak uvidíte, že při řešení krizových situací můžete najednou použít více odpovědí než jen ty, které znáte z vašeho dětství.

A pokud jste již opustili myšlenku, že vychovat dítě je tou nejjednodušší věcí na světě, protože sami jste to taky zažili, jste na nejlepší cestě pochopit své modely výchovy a rozhodnout se, zdali jsou tím nejlepším pro vás i vaše děti.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.