Poradna

Jak pomoct 14 letému synovi se přestěhovat

Iva Kyselá, 14.10.2019

Neustále přemýšlím jako samoživitelka 14tiletého syna, co mám udělat pro nás oba, abychom se cítili dobře. Velmi bych se chtěla přestěhovat za přítelem, ale mám obavy, jak to zvládne syn.

Dobrý den, neustále přemýšlím jako samoživitelka 14tiletého syna, co mám udělat pro nás oba, aby jsme se cítili dobře. Syn to neměl jednoduché, po rozchodu s jeho otcem jsme měnili bydliště a do první třídy už šel na jinou školu. Mám přítele, který bydlí 30km od nás na vesnici. Moc si přeji normální rodinný život, ale řeším to, jak stěhování zvládne syn. Zatím se nemůžu přestěhovat, až syn dochodí devátou třídu a půjde na učení, tak plánujeme stěhování. Ale pro něj to bude velmi zatěžující, nové bydliště bez kamarádů, nová škola ve městě a to dojíždění. Mám opravdu veliké dilema. Cítím veliký tlak na sebe a nevím, jak to udělat. Děkuji za radu.

Milá Moniko,
moc děkuji za Váš dotaz. Doufám, že se mi podaří Vám nabídnout nový pohled na Vaši situaci. Oceňuji, jak Vám na synovi záleží a nejspíše jste toho spolu hodně prožili. Kdybychom se mohly vidět v poradně Akademie rodičovství, hned se zeptám, jak nad situací a možnostmi přemýšlíte.
Pojďme se na to podívat. I když se nepřestěhujete, stejně syna čeká nová škola. Jako máma ho před vším neochráníte, naopak je důležité ho na samostatný život připravovat. A co když právě tím, že vytvoříte synovi nové podmínky, tak mu pomůžete podstatně zvednout sebevědomí a podpořit jeho sebeúctu, že je schopen i takové náročné záležitosti jako je stěhování zvládnout. Asi ho to bude stát nějaké úsilí, ale to je do života dobrý vzorec.
Jak to máte vy? Těšíte se na nové místo k bydlení? Jak přijímáte změny? Vyhledáváte je? Jakým vzorem jste v tomto případě synovi?
Vím, že otázkuji, ale odpovědi na ně Vám mnohé naznačí. Pokud budete se stěhováním vy v pohodě, mnohem lépe to syn zvládne. Budete-li to mít jako obrovskou výhodu a příležitost pro syna, tak on to postupně začne taky tak vnímat. Budete-li mít stěhování jako složitost, těžko zvládnutelnou situaci, která ho zatíží a nezvládne ji.... tady už si myslím dosadíte, jak to bude prožívat syn.
V té době mu bude přibližně 15 let. To je věk, kdy "děti" hodně chtějí být samostatné a je moc dobře, když jim to rodiče dovolí. Aby Váš syn zdárně dospěl v dospělého muže, potřebuje se naučit přebírat zodpovědnost za své chování a hlavně unést důsledky. Změna místa může být v době adaptace náročná a bude potřebovat podpořit, avšak potom získá nové přátele, možnost si tak trochu řídit svůj život díky dojíždění do města a prožije mnoho nových situací, které se mu v životě hodně sejdou. S původními kamarády se může potkávat o víkendu.
Povídáte si synem o svých obavách? V tomto věku k němu můžete v takto důležitých životních otázkách přistupovat hodně dospěle. Popište mu, co cítíte a co Vás trápí. Možná budete překvapená, že syn svou situaci vidí jinak. Píšete, že se chcete oba cítit dobře, proto je tak důležité se o svých pocitech s tím druhým mluvit. Pokud bude mít obavy, podpořte ho. Že jste tady pro něj a společně to zvládnete.
Pohled na stěhování může souviset i s tím, jaký vztah má syn s Vaším přítelem. V období dospívání chlapci vyhledávají mužské vzory. Co si myslíte, že se synovi na příteli líbí? V čem by chtěl být jako on? Zeptejte se. Přítel může být dobrá motivace chtít zvládnout nové působiště.
Máte na přípravu stěhování téměř rok. Upozorňuji, že v těchto "pubertálních letech" může docházet k tomu, že jeden týden to bude mít syn tak, a pak zase naopak, podle situačního kontextu. Nelekejte se, oni mlaďoši někdy opravdu neví, a proto potřebují rozhodnou, sebejistou mámu.
Ještě se zeptám na biologického otce, do jaké míry se vyskytuje v životě syna a zda by mu mohl být v tomto případě oporou nebo naopak. Píšu to jen pro uvědomění si, že syn v dospívání může toužit po biologickém otci více, než kdy předtím.
Moje nabídka, jak můžete o stěhování se synem přemýšlet směřuje k příležitosti, podpoře a naučení se vyrovnávat se změnami, které v životě přichází. To je schopnost do dospělého života k nezaplacení.
Vycházím jen z krátkého textu, který jste napsala a nemám více souvislostí. Pokud budete vnímat, že potřebujete nasměřovat jinudy, napište a společně určitě řešení najdeme.
Přeji hezké společné chvíle se synem, srdečně Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.