Vztahy v rodině

Jak připravit dítě na rozvod rodičů

Petr Šobra, 10.6.2019

Rozvod je pro dospělého člověka druhou nejnáročnější životní situací. Na stresové stupnici se řadí hned za úmrtí životního partnera. Jak zasahuje děti? Lze je na rozvod rodičů nějak připravit?

Nejprve se zeptejme, zda rodič může na rozvod připravit sám sebe. Popravdě je těžké představit si člověka, který zvládne konec vztahu nebo manželství, z něhož pocházejí děti, suverénně a bez váhání. Vstupuje přece do neznáma a přirozeně se obává změn, z nichž málokterá slibuje pohodu a klid.

Samozřejmě, můžeme se seznámit s průběhem rozvodového řízení, vyslechnout zkušenosti známých nebo načíst informace z internetu, údolím smutku ale stejně vede stezka jenom pro jednoho. Nikdo nás neseznámí s našimi reakcemi na nové okolnosti nebo na nepředvídatelné chování ex-partnera.

Fakt, že na všechny nástrahy týdnů a měsíců po rozvodu se nelze zcela připravit, je současně znepokojivý i osvobozující. Když budoucí bitvy neznám, těžko se na ně vyzbrojím, a pak si ovšem nemohu vyčítat ani improvizaci, chyby či selhání.

Pokud si to uvědomíte, lépe se vcítíte i do duší svých dětí. Očekáváním takového či onakého chování jen zvyšujete jejich stres živený vědomím, že ony se na rozvodu nepodílely a novou situaci nejsou schopny ovlivnit. Jakkoliv pochopitelně se cítíte zrazení, nejistí a skleslí, myslete na děti, které jsou na tom možná ještě hůř.

Tady je několik doporučení jak dětem těžkou situaci ulehčit.

  • Nechejte je, ať váš rozvod prožijí po svém. Nepotřebují, abyste rozuměli všemu, co jim běží hlavou.

  • Co potřebují, je vaše blízkost. Ujišťujte je, že za vámi mohou kdykoliv přijít a mlčet nebo mluvit, o čem chtějí.

  • Když se jim rozhodnete příčiny rozvodu vysvětlit, mluvte pouze o sobě a buďte struční. Zvažte, zda, co a proč jim (ne)říkat. Je podstatnější, jak to říkáte než co říkáte.

  • Trpělivě čekejte na jejich dotazy. Na co se teď nezeptají, to teď vědět nepotřebují.

  • Buďte upřímní. Nepřetvařujte se. Věci jsou takové, jaké jsou.

  • Nenasazujte na expartnera.

Snad vás uklidní, že šance na spokojený a úspěšný život dětí, které vyrůstají s rozvedenými rodiči v klidném a nekonfliktním prostředí, jsou stejné jako šance dětí, které žijí v úplných rodinách. Rozvod sám jim tedy život zkazit nemusí. Ostatní máte v rukou.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.