Vztahy v rodině

Jak si zařídit pohodu i v době nejistoty?

Adriana Nováková, Iva Kyselá, 8.12.2020

Přišlo září a pro mnoho z nás to může být měsíc hodně divoký vzhledem k situaci, jaká panuje kolem nás. Věříme, že už vše bude dobré, ale podzim bude takový, že vlastně nevíme, jaký. Když tušíme změny a nevíme, co nás čeká, může to v nás probouzet nejistotu nebo stres.

Dá se nad změnou přemýšlet i jinak než jako o něčem stresujícím?

Změna nebo neměnnost? 

Když je změna, je život. Ve chvíli, kdy nastoupí stagnace, organismus umírá. Jednoduše, když se buňka hýbe, je naživu. Neustálá změna je základním principem života každého organismu. 

Toužíme po jistotách a rovnováze, ale zároveň máme v sobě naprosto přirozenou potřebu nestability. Protože změna nás neustále posouvá dopředu a dál. Změna je symbolem vývoje. Zkusili jste někdy vystoupit ze své komfortní zóny? Nezbytně vám to muselo přinést něco nového, i když to mohl být náročný proces. 

  • Představte si řeku a v ní kámen. Kámen zachovává status quo, nechce se za žádnou cenu hnout a nechává se vodou obtékat. Je pevný a drží si svou jistotu. Je možné stát na místě, ale vězte, že to ostatní pak proteče kolem vás spolu s proudem. 

Co je tedy vlastně stresující? Změna nebo neměnnost? Jak se cítíte, když delší dobu stojíte tzv. “na místě” nebo když žijete ve stereotypu? Neměnnost často vede k nudě či rutině - a ta v nás štěstí většinou nevyvolává. 

Z tohoto pohledu je tedy změna v životě víc než jen žádoucí, protože nám umožňuje žít život bohatší!

Jak přistupujete ke změnám Vy?

  • Jak obecně ve svém životě zvládáte změny? 
  • Jak se s nimi běžně vyrovnáváte? 
  • Jste spíš “stresař” nebo flegmatický “ono to nějak dopadne”?

Doba nejistoty je příležitost naučit se i něco o sobě - netušila jsem že budu reagovat takhle; překvapilo mě, jak jsem zůstala klidná; našel jsem v sobě sílu, o které jsem nevěděl. Co všechno se Vám osobně díky změnám ukazuje? 

Změna může být výzvou k posunu vpřed. Původní status se nabourá a díky tomu vznikne prostor pro nové věci a nové nápady. 

Jak si zařídit pohodu i v době nejistoty? 

  1. Zastavte se. Kde jsem? Co se ode mně čeká nového? Co musím z života vypustit, aby vznikl prostor pro to nové?
  2. Stavějte na tom, co už máte. Která z jistot vám zůstává? O co se teď můžete opřít?
  3. Sledujte, kudy protéká vaše energie. Dělejte více toho, co vás nabíjí. Využívejte všechny zdroje, které kolem sebe najdete. Všechno, co v životě děláte, dělejte takovým způsobem, který má pro vás nejvyšší hodnotu. Je pro vás hodnotnější ušetřit peníze a jít na večeři do restaurace nebo ty stejné peníze dát někomu, kdo vám doma uklidí a vy si budete moct odpočinout?
  4. Dovolte si chvilku slabosti. Přijměte sami sebe i ve chvílích, kdy nezvládáte. Umíte si dovolit nepodávat výkon? Zkuste se inspirovat v našem článku!
  5. Dělejte věci, které vás uvolňují. Hudba, sport, wellness, relax. Uvolníte se víc o samotě nebo se svými blízkými? Nezapomeňte, že každodenní dávka pomazlení vás nejen nabije, ale i ujistí v tom, že žijete v lásce a blízkosti.
  6. Mluvte o tom, jak se cítíte. Mluvte o svých potřebách.Vysvětlujte své pocity dětem.
  • Poslední dobou je toho na mě moc. Nevím, jestli nám nezavřou práci a znervózňuje mě, když nevím, jestli se nebudeme muset vrátit k domácímu učení. Vyčerpává mě to a pomohlo by mi, kdyby…

Co ukazujeme dětem, co jim nabízíme? 

Dětem je změna naprosto přirozená. Je to jejich princip života. Jen si představte, že se každých pár měsíců ráno probudí a jejich tělo je zase o něco větší či delší. Tím, že jsou děti v neustálém vývoji a pohybu, jsou na změnu nastavené a umějí se s ní vyrovnávat lehčeji než dospělí. Děti často nemají strach do té doby, než jim my řekneme, že by se něčeho měly bát. 

Kdo z vás má se změnou vlastně problém? Vaše děti nebo vy? 

Na všechno se můžeme podívat z více stran - co je dnes nějaké, může zítra být jiné. Vidíme sklenici poloprázdnou nebo poloplnou? Pokud přemýšlím tak, že si podobu svého života vybírám sama, rozhodně si tedy vybírám změnu k lepšímu! Vezměte změnu a udělejte z ní příležitost! A jestli nevíte jak začít - máte doma poklad (možná poklady). Nechte se inspirovat svými dětmi.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.