Poradna

Jak zařídit, aby spolu nevlastní sourozenci vycházeli

Iva Kyselá, 26.10.2019

Po rozvodu jsem si našel přítelkyni, každý máme jedno dítě z předchozího manželství. Chtěli bychom žít jako rodina, ale děti se neustále hádají, dělají si neschvály, křičí a žalují. Někdy se jejich roztržky opravdu už nedají zvládat.

Dobrý den,chtěl bych se poradit,jak dokázat aby si na sebe děti ze dvou rozdílných manželství zvykli. Jsem po rozvodu a dostal jsem mého syna (4roky) do péče. Našel jsem si rozvedenou přítelkyni s dcerkou (5let) a trávíme spolu skoro všechen čas jako rodina. Jenže děti se stále štengrují, schválně na sebe křičí a žalují,dělají si naschvály až je toho někdy moc. Snažíme se to vždy nějak urovnat a na oba máme stejný metr. Ale dcerka od mé partnerky neustále trucuje, je jedináček a můj syn vyrůstal se dvěma nevlastními staršími bratry. Můžete nám nějak pomoci? Děkuji

Dobrý den,
díky za Vaši důvěru a oceňuji, že se ptáte. Dostal jste se do náročné role - táty a mámy v jednom. Je fajn, že jste si našel přítelkyni s dítětem a můžete tak tvořit novou rodinu. A to, že to úplně snadné není. teď nejspíš prožíváte.
V naší knize "Moje děti, tvoje děti, naše šťastná rodina" získáte mnoho inspirací, jak a co dělat ve vztahu k dětem, ale i Vy s partnerkou. Určitě Vám ji doporučuji koupit, a to buď zde nebo v knihkupectvích.

To, že děti na sebe křičí a žalují, je časté i mezi vlastními sourozenci. U Vás přibude žárlení na vlastního rodiče a rivalita se tak násobí.

  1. Dejte dětem čas - ze zkušeností potřebuje nová rodina na spolusžití 2 roky
  2. Řekněte dětem, v jaké roli v rodině pro ně jste. Vy ke dceři přítelkyně - táta? Nebo má svého funkčního biologického otce? Stejně přítelkyně k Vašemu synovi. Pokud jste domluveni, že budete děti společně vychovávat, tak jim to řekněte.
  3. S partnerkou se domluvte, jak je chcete vychovávat, jakým přístupem?
  4. Pokud to půjde, věnujte se v týdnu alespoň nějaký čas každý svým dětem samostatně.
  5. Nevlastním sourozencům nastavte základní pravidla, na kterých se domluvíte. Například - neubližujeme si, nežalujeme, nebijeme se.
  6. Co možná nejvíce děti nechejte, aby si své "šarvátky" řešily samy. Neochraňujte každý své dítě. Jedině, když je porušeno domluvené pravidlo.
    "Domluvili jsme se, že nebudeme na sebe žalovat. Jak to vyřešíme?"
  7. Když dcerka přítelkyně trucuje, tak si tím něco zařizuje, nejčastěji pozornost. V tu chvíli se jí zeptejte, jak ji můžete pomoct? A pak ji dejte možnost emoce prožít. Nesnažte se ji nějak zabavit nebo odvést pozornost.

To je pár kroků, které Vám nabízím a můžete je hned vyzkoušet.
Pokud jste někde poblíž Prahy, můžete navštívit seminář Jak řešit problémy v komponovaných rodinách. Termíny budou vypsány.

Napište nám, prosím, zpětnou vazbu, co se Vám podařilo. Nebo vymyslíme společně něco dalšího. U nás existuje i možnost skype poradenství.
Přeji Vám, abyste vydrželi a nelekali jste se toho, když děti nebudou fungovat podle Vašich představ.
Držím palce, srdečně Iva

 




Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.