Výchova dětí

Jste manipulativní rodič?

Katka Novotná, 7.6.2019

Malé děti se vám bránit nebudou, zatím to neumí. Budou vám věřit, že když budou zlobit u babičky, tak je babička nebude mít ráda. Předškolní děti berou vaše slova vážně a nevytvoří si alternativu, že by to mohlo být jinak. Zato se od vás naučí manipulovat. Takže se nedivte, že vám potom řeknou: „Maminko klidně jděte s tatínkem do kina, no. Ale já jsem hrozně nastydlý, to mě tu necháš samotného? Co když se mi udělá špatně, omdlím a uhodím se do hlavy?“

Napadá vás, co ve vztazích zvládáme opravdu mistrně? A současně jsme se to naučili postupně v rodině, ve škole, ve společnosti?  
A teď nám to skvěle a rychle funguje především při výchově dětí? Kdo z vás už je napnutý a zárověň si troufnul hádat? Bingo má ten, kdo měl odvahu nahlas vyslovit slovo

MANIPULACE.

Manipulace je nejčastější způsob, jak dostat člověka tam, kam potřebujeme. My mu však náš záměr nesdělíme. Neřekneme mu přímo to, co po něm chceme. Většinou to nějak zabalíme. Manipulujeme přes pocity viny, strach. I našim motorem k manipulaci je často strach. Umíme si ji skvěle zdůvodnit tím, že chceme pro druhého to nejlepší.

Děti nás zbožňují a toho lze rychle a efektivně využít. Ty nám to totiž v závislosti na věku jednoduše umožní.

child-1141497.jpg

Časté věty s předškoláky

  • Ta dušená mrkvička co jsem uvařila je tak dobrá, ta Ti bude chutnat.

  • Když si vyčistíš sám každý den zoubky, budu mít z tebe radost.

  • Když s toho bazénu onemocníš, já Tě léčit nebudu.

  • Podívej, tatínek je tak smutný, že si s ním nechceš číst pohádku.

Všechny tyto a podobné věty z vás padají s tím nejlepším úmyslem, jak své děti ochránit. Ochránit před nemocí, nálepkováním, aby z nich vyrostli slušní lidé.

U dětí je manipulativní způsob komunikace v převaze. Právě proto, že nám rychle zafunguje.

  1. Nemáme k dispozici v daném okamžiku žádný jiný a takto rychlý výchovný nástroj, obzvlášť ve vypjatých situacích.

  2. Byli jsme takto vychováni a nevidíme na tom nic špatného, taky jsme dospěli.

  3. Chvíli to funguje, tak proč bychom to měnili.

  4. Neumíme nebo nechceme přemýšlet ve výchově strategicky, že to, jak s dětmi mluvíme, budou velmi podobně v dospělosti používat ve vztazích i oni.

Pokud si uvědomíme, jak s dětmi komunikujeme, máme vždy možnost volby.

Mám pro vás nabídku. Vyberte si jeden den v týdnu, kdy jste se svými dětmi a zahrejte si sami se sebou. Mějte při sobě kousek papíru a tužku. Ve chvíli, kdy vyslovíte větu typu: Když…,tak..., napište si ji a večer si přečtěte svůj výtvor. Někdo se pousměje a někdo zhrozí. Někdo si řekne, to já takto nechci, další - já neumím jinak.

Podstatné je, že víte, že takto s dětmi a hlavně těmi nejmenšími komunikujeme. Ony se vám totiž bránit nebudou, zatím to neumí. Budou vám věřit, že když budou zlobit u babičky, tak je babička nebude mít ráda. Předškolní děti berou vaše slova vážně a nevytvoří si alternativu, že by to mohlo být jinak.

V Akademii rodičovství učíme rodiče o svých dětech přemýšlet v souvislostech toho, co jim předávají a zároveň jim nabízíme i jiné výchovné přístupy.

S věkem dětí se často mění i manipulativní věty.

Časté věty se školáky

  • Když se budeš mít dobré známky, budeš v životě šťastný a spokojený.

  • Babičku bude moc smutná, když nepřijedeš na její narozeniny.

  • Jestli mi nezačneš aspoň trochu pomáhat, tak se z toho zblázním.

  • Nesmíš se zlobit na maminku.

Tady už se sem tam setkáme s nesouhlasem našich dětí. Většinou nebude přímo vyslovený, ale schovaný například za nějaké vymezení se. Např. když už mám jet k babičce, tak alespoň budu hrát celou dobu na IPadu. Nebo naopak si děti žádný nesouhlas nedovolí a přijmou roli poslušného dítěte. V tomto věku jsou děti nastartované k přijímání zodpovědnosti za drobné činnosti a manipulativním přístupem jim to znemožníme.

Na našich kurzech nebo terapiích si rodiče často uvědomí, že většina toho, co po dětech chtějí, jsou jejich potřeby. Ne potřeby dítěte. A pokud se naučí rozlišit svou potřebu a potřebu dítěte, začnou je méně kontrolovat a hlídat a vytvoří možnost pro partnerský vztah.

Časté věty s puberťáky

  • Klidně běž na diskotéku, ale pak si nestěžuj, že máš hodně učení.

  • Jani, že by sis nikdy nenechala udělat takový piercing jako má ta slečna vedle Tebe?

  • Zařídil jsem Ti brigádu na léto a Tobě se to ještě nelíbí.                                                                                                                     

  • Z těch Tvých výsledků ve škole jsem opravdu zklamaný.

Manipulace je nevýhoda

V každém věku dítěte je manipulativní rodič nevýhodou a v pestrém období dospívání obzvlášť. Děti se nám chtějí vyrovnat, soupeří s námi, vzpírají se našim slovům a chtějí být tak zoufale dospělé. Pokud se nám podaří dát jim aspoň občas zakusit partnerství, tak nejen, že si užijeme klidu, ale ještě dáme naši dětem cenný dar.

Co vaše dítě zládne a může?

Nabídka pro vás. Pokud to jen trochu půjde, zastavte se a udělejte si seznam toho, co už vaše pubertální dítě zvládne a nedělá. A potom pomalu předávejte nebo aspoň o tom mluvte. Podstatné je, že pokud nemáme potřebu vytvářet nadřazený závislý vztah, nemáme potřebu manipulovat. V Akademii rodičovství si s rodiči povídáme o jejich očekáváních na děti a jak se to má s tím, co si myslí, že jejich děti doopravdy chtějí.

Časté věty rodič a dospělé dítě

  • Já jsem se tak těšila, že v sobotu přijedeš a ty jsi dal přednost kámošům.

  • Nejsem si úplně jistá, zda se Tereza k Tobě hodí.

  • Ty se ani neozveš.

  • Kdy už konečně budeš mít svou rodinu, pro takový způsob života jsem tě nevychovala.

Sklízíme, co jsme zaseli

V době, kdy jde o vztah dvou dospělých lidí, je smyslem manipulátora způsobit v druhých pocit viny a pocity vlastního selhání. A to se rodičům někdy velmi dobře daří i ve vztahu k dospělým dětem. Pokud máme s rodiči vztah založený na respektu a úctě, není zde pro manipulaci místo. Nepřemýšlíme o druhém, že jej potřebujeme někam dostat. Tam, kde partnerský vztah nevznikl, dochází často k převrácení rolí. Z manipulovaných dětí se stanou manipulující dospělé děti, které své rodiče řídí a kontrolují. Zkrátka dělají to, co se naučily. A nikdo se v tom necítí dobře. I v tomto věku stojí za to říct, co chceme, co cítíme a být pro sebe důležití.

pointing-1991215_1920.jpg

Na závěr několik tipů Akademie rodičovství, jak se nestat manipulátorem:

  1. S dětmi většinou manipulujeme pod záminkou lásky a neuvědomujeme si, že vytváříme manipulací závislý vztah, k prvnímu kroku stačí pojmenovat a uvědomit si, kam to vede.

  2. Uvědomovat si, zda to, co chci je moje potřeba nebo dítěte.

  3. Otevřeně vyslovit, co po dítěti chci.

  4. Věřit, že to ten druhý zvládne.

  5. Místo příkazů a zákazů se naučit dělat dohody a vyjednávat.



Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.