Poradna

Kamarádský vztah ve školce

Iva Kyselá, 22.3.2020

Dcera kamarádky (5 let) si utvořila zvláštní vztah k mému synovi (5,5 let). Velmi se na něj upnula, chce syna stále navštěvovat, ve školce o něm básní. On tak žhavý zájem jako ona nemá. Nerozumím tomu.

Dobrý den,
dcera kamarádky (5 let) si utvořila zvláštní vztah k mému synovi (5,5 let). Děti se vídají 1x týdně, o prázdninách častěji. Během mateřské to bylo i 4x v týdnu. Holčina vyžaduje po kamarádce, aby kupovala věci, jídlo i mému synovi, vozila navíc autosedačku, ve školce o něm básní. Chce syna stále navštěvovat. On z jejího zájmu často nadšený není, má potřebu hrát si s klukama. Je to velmi zvláštní a nerozumím tomu. Děkuji

Milá B.,

díky za dotaz a důvěru v Akademii rodičovství. Moc Vám fandím, jak máte kamarádského syna. V tomto věku ještě děti nerozlišují při výběru společníků ke hře pohlaví. Je časté, že si dobře rozumí kluk a děvče. Při hře hodně napodobují reálný svět dospěláků.Ve školce si hrají na maminku a tatínka, na rodinu = to, v čem reálně žijí. Táta a máma jsou parťáci a jsou také rozdílného pohlaví.

Nepíšete, zda má dcera kamarádky sourozence. Co však píšete, že děti jsou na sebe hodně zvyklé od malička. Děvče se může cítit s vaším synem bezpečně a citově se k němu mohla upnout.

Ptala jste se kamarádky, jak ona situaci vidí? Kdo rozhoduje o tom, zda pojede syn na návštěvu?Jak se s kamarádkou domlouváte?Jste tam dvě zodpovědné maminky a vždycky nejlepší je o věcech mluvit!

Není zvláštní, že chce holčička trávit čas s Vaším synem. V tomto věku ho bere na stejné úrovni jako sebe a chce pro něj to stejné. A pokud by to všem vyhovovalo, tak není co řešit. Vy však píšete, že synovi to vadí. A Vám? Jak jste poznala, že syn by to chtěl jinak? Říká Vám to? Možná je spokojený a pouze předsudek, že by si měl hrát s chlapci vyvolává Vaše znepokojení.
Pokud si chce hrát s jinými dětmi a je jedno, zda s chlapci nebo děvčaty, tak ho podpořte, aby měl možnost se rozhodnout, s kým si chce hrát! Aby dokázal sám říct, s kým si chce být. Když nebude chtít jet s holčičkou, že si to bude umět vyřešit přímo s holčičkou. Syn se učí fungovat ve vztazích a čím více se bude o sebe umět postarat, tím lépe.
V 5 letech se vrstevnické kamarádské vztahy rychle mění. Chvíli jsou kamarádi s jedním, pak s druhým a někteří jsou jako dvojčata. Navštěvují se, spí u sebe, protože se vzájemně něco od sebe učí, co, to ví jen oni sami. Nebo jenom chtějí být v dětské společnosti.
Nepíšete, zda se s kamarádkou střídáte a holčička chce být s Vámi.

Moje odpověď vychází z mála informací, které jste popsala. Zkusila jsem popsat, co se děje u dětí ve vztazích u dětí v tomto věku. Pokud Vám v odpovědi něco chybí a máte pocit, že Vám zůstává něco nezodpovězeno, neváhejte mi napsat. Popřípadě se domluvíme na Skype.
Přeji Vám krásný čas a budu ráda, když napíšete. Srdečně, Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.