Vztahy v rodině

Léto - čas prvních lásek. Jste na to připraveni?

Iva Kyselá, Adriana Nováková, 4.7.2019

Ve věku, kdy přicházejí první vážné známosti a první velké lásky, už jsou většinou karty mezi Vámi a dospívajícím dítětem dávno rozdány. Pokud bylo téma sexu doposud naprostým tabu a zvídavé otázky jste pečlivě zametali pod koberec, těžko to bude jiné. Přemýšleli jste nad tím, v kolika letech by Vaše dítě mělo začít se sexuálním životem? Jak to asi má váš teenager? Máte odvahu si o tom povídat?

Léto - čas prvních lásek. Jste na to připraveni? 

Když si ve školce dával první pusu s Lindou ze sousedství, přišlo Vám to roztomilé. Smáli jste se tomu, jak jsou sladcí. Pak ve škole s někým chodil a nechodil - no co, pořád to bylo takové to dětské hraní. Nepřikládali jste tomu žádnou váhu. Ale najednou… Už to není něco roztomilého, bezstarostného, dětského. Tentokrát je to jiné. Už to není jen úsměvná dětská roztomilá hra. Tentokrát je to doopravdy. První opravdová láska.

Jste připraveni na to, že se Vaše dítě chystá začít sexuálně žít? 

Ve věku, kdy přicházejí první vážné známosti a první velké lásky, už jsou většinou karty mezi Vámi a dospívajícím dítětem dávno rozdány. Pokud bylo téma sexu doposud naprostým tabu a zvídavé otázky jste pečlivě zametali pod koberec, těžko to bude jiné. 

Přemýšleli jste nad tím, v kolika letech by Vaše dítě mělo začít se sexuálním životem? Jak to asi má váš teenager? Máte odvahu si o tom povídat?

Důvěru jste si budovali odmalička. Pokud jste poctivě a otevřeně odpovídali na dětské dotazy, je pravděpodobné, že budou přicházet i nyní. 

Vezměme to ale hezky od začátku. 

Malé děti se ptají. Pořád a na všechno. Umí nás otázkou překvapit nebo nám vženou do tváří ruměnec studu. 

“Mamii, proč máš tak divnou pipinku?” 

“Tatii, co je to v té barevné krabičce, co jsem našel ve tvém nočním stolku?”

“Jak přicházejí na svět děti?”

Dítě se ptá na otázku, která je nepříjemná Vám, ne jemu.

Mnoho z nás zažilo podobné delikátní situace. Ale pozor, už tady to všechno tak nějak začíná! Děti neví, proč se na některé otázky ptát mohou a na některé ne. To poznají až z toho, jak reagujeme my. Malé děti neodbývejte. Ptají se, protože chtějí rozumět všemu kolem sebe a neví, že je pro Vás něco intimní a “že se o tom nemluví”. Již od raného věku je důležité nastavovat komunikaci mezi vámi naprosto otevřeně. A to se týká i takto citlivých témat. Dejte dítěti možnost přijít a zeptat se na cokoli - a kdykoli. 

Ano, není někomu příjemné v nacpaném supermarketu vysvětlovat, že v té veselé krabičce u pokladen jsou kondomy. Protože doslova cítíte pohledy všech lidí okolo, kteří čekají na to, co řeknete. Ale máte na vybranou. Můžete naprosto otevřeně a přiměřeně věku ihned na místě vysvětlit, co to je a k čemu to je. Nebo můžete říct, že si o tom promluvíte později, protože na to potřebujete čas a není Vám to příjemné, mluvit o takových věcech mezi lidmi. Ale pozor! Svůj slib dodržte a opravdu později doma nebo v autě se k otázce vraťte. 

Možnost zeptat se na cokoli je základem otevřené komunikace i do budoucna

Všechny ty věty, že je na to ještě malý nebo že si nemá hrát s pindíkem, že je to fuj - tyhle všechny věty říkají dítěti, že je divné, že není v pořádku. Ale ono chce jen odpovědi. Když je nedostane, zkusí to ještě párkrát a když se Vaše reakce opakují, ptát se přestane. A tabu je na světě. Komunikace uzavřena. Někdy to chce trochu mistrného taktizování, ale nejlepší, co můžete pro budoucnost udělat, je odpovídat upřímně, pravdivě a s ohledem na věk dítěte.

Klíčové období pro otázky týkající se sexu? 

Věk kolem 10 let. Děti se ptají na to, co jsou samy schopny zpracovat. Jestli doposud stačilo Vašemu drobátku vysvětlit, že tatínek zasel mamince do bříška semínko a pak se narodilo miminko, není třeba mu vysvětlovat víc. Zeptal se, dostal odpověď, se kterou je spokojený a umí ji zpracovat. Ale pohádka o semínku už Vám v tomto věku pravděpodobně stačit nebude a přijde doba, kdy se začne pídit po detailech.  

Vědí toho hodně, ale často neznají to základní

Děti kolem 12 let už toho o sexu ví možná víc, než si myslíte. V dnešní době se k pornografickým materiálům dostanou velmi snadno. Už vědí, že “to” nemají jen na čůrání. Znají třeba sexuální polohy, protože je viděli u kamaráda na počítači. Ale často neznají to základní - svoje tělo. Podpořte je i v nejistotě při objevování vlastního těla. O antikoncepci, rizicích pohlavních nemocí či otěhotnění se dozví pravděpodobně ve škole nebo už nějaké povědomí mají.  

Na Vás je, abyste jim vysvětlili, že sex není jen mechanika “tam a zpět”, jak vidí ve videích. Že realita je úplně jiná, že je to o vztazích, komunikaci, slasti, blízkosti. Když přijdou a zeptají se, například na masturbaci, buďte k nim upřímní. Můžete jim vysvětlit, proč lidé obecně masturbují. Když bude mít jistotu, že se může ptát, bude za Vámi chodit i později ve chvílích radostí i starostí. 

Když přijde čas prvních lásek a komunikace otevřeně běží, je krásné, když se za Vámi dospívající dcera přijde přitulit a svěřit se, že se zamilovala a poprvé líbala. 

Je fajn, pokud se může dospívající dcera otevřeně se svými rodiči bavit o antikoncepci a není odmítnuta. Naopak s ní rodič probere výhody i rizika. Je fajn, když si náctiletý syn povídá s tátou o své zodpovědnosti při sexuálních zkušenostech s děvčaty. Podpoří to jejich přerod vztahu v partnerský. K tomuto cíli vede dlouhá cesta, která má počátky již v brzkém věku našich dětí. Do hloubky prozkoumávat ji budeme i v našem semináři, který pro Vás připravujeme. 

Vrstevníci jsou určitě důležití, ale rodičovská důvěra je investice do vašeho vztahu v dospělosti.

Léto a mladé lásky k sobě neoddělitelně patří a ani dospívání Vašich dětí nezastavíte. Je úžasné, když můžete být pozorovatelem a podporou zároveň. Zasejte včas semínka důvěry, abyste je mohli spolu s dospívajícími už jen sklízet.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.