Vztahy v rodině

Mamííí, a existuje Ježíšek? Lhát či nelhat o Ježíškovi...

Iva Kyselá, 12.12.2019

V kolika letech je vhodné dětem říct, že Ježíšek dárky nenosí, ale máma/táta je kupují na internetu? Seriózní otázky, které je potřeba si pokládat v případě, že jsme zvolili cestu magických postav.

Většina z nás dospělých má ráda tajemno, které se moc rozumem nevysvětlí. Někteří tomu říkají, že se to děje mezi nebem a zemí. A což teprve děti .Ty přibližně do 6 let žijí v „magickém věku“ plném kreativity. Věří hrdinům z pohádek a ztotožňují se s nim, věří v Ježíška, Velikonočního zajíčka, Zoubkovou vílu nebo další magické postavičky, které jim nabídneme. Dětem současně s těmito postavami vytváříme příběh, ke kterému se připojí, dokreslí si ho ve svých představách  a po nějaký čas ho žijí. Je to součást naší kultury.

 

My rodiče máme naštěstí možnost volby, zda u dětí podpoříme tento magický svět s Ježíškem nebo budeme dětem odmalička říkat “co je správně”. Za obé rozhodnutí neseme jako rodič zodpovědnost. 

 

Co se stane až dítě zjistí, že Zoubková víla nám dáreček za zoubek nepřinesla? Není to příliš velký podvod? Je tohle lhaní v pořádku?

V kolika letech je vhodné dětem říct, že Ježíšek dárky nenosí, ale máma je kupuje na internetu? Seriózní otázky, které je potřeba si pokládat v případě, že jsme zvolili cestu magických postav.

 

V případě, že vaše dítě přijde ze školky se zaručenou informací: ”Maminko, Ježíšek nenosí dárky, ty tam dáváš ty s tatínkem! A rychle potřebuje vědět, jak to je? Nastal ten správný čas k vysvětlení. Jako čistá a empatická odpověď mi přijde na počátku se zeptat a vtáhnout do odpovědi i dítě.  “A jak bys to Vašíku chtěl?” Pokud bude chtít zaručeně vědět “Jak to je!” Vysvětlete, prosím. Nefabulujte. Nabízí se přes zvyky a příběhy: vánoční, velikonoční nebo rituál se zoubkem. Můžete povědět, že i vy, když jste byli stejně velcí, jste na Ježíška věřili a užili jste si moc legrace s psaním dopisů nebo hledáním dárků od zajíčka pod keřem. Pokud bude vysvětlení upřímné, na žádost dítěte, není důvod mít k pochybnosti, že dětem naše “milosrdná lež” ublížila.

 

Jiná situace nastane, pokud vám syn či dcera řekne, že to vědět nechce, protože si chce dále žít svůj příběh o Ježíšku. Tak mu to dopřejte a  neptejte se. Ono to tuší, ale touha žít pohádku opředenou tajemstvím je ještě silná. Časem samo přijde a doptá se. Bavíme se o dětech mezi 5-8 rokem. Často u sourozenců se to ten mladší dozví od staršího mnohem dříve než bychom čekali. Opět je důležité si s dítětem popovídat, aby váš vztah neutrpěl trhlinku. Pokud máte v rodině zdravou otevřenou komunikaci, tak se dozvíte, jak se cítí, jak tuto zprávu vnímá a máte možnost rozptýlit dětské obavy.

 

V Akademii rodičovství nám jedna rodina vykládala, že mají 20 let krásný rodinný rituál s Velkonočním zajíčkem. V lese schová “babička Zajíček” dárečky pro děti. Ty je hledají a potom s nadšením volají na Zajíčka do lesa, že “Děkují Zajíčkovi”. Nic zvláštního, do té chvíle než nám s úsměvem pověděli, že k tomuto rituálu se postupně přidávají všechna vnoučata  a věk děti je 6 - 22 let. Ti starší prý s největším zapálením běhají a hledají po lese. Ano, taky jim byly kdysi 3 roky a na Zajíčka “věřily”, teď si na chvíli hrají, připojí se a mají možnost na chvíli zapomenout na mobil a počítač. 

 

Obecně si myslím, že lidem se líbí rituály a zvyky, těší se na ně a dodávají jim radost, mají se na co těšit. A rituály jsou často propojeny s něčím magickým. Krásné vánoce ať vám drárky nosí kdokoliv, ať dráky spíše vyrábíte či dáváte...

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.