Poradna

Manželka vytahuje situace z minulosti

Iva Kyselá, 1.9.2019

Máme s manželkou krizi, a to dost velkou. Když se dostaneme do rozhovoru, tak se neustále vrací do minulosti, pamatuje si neuvěřitelné věci, co jsem kdy udělal nebo neudělal, vyčítá mi úplně vše!

Dobrý den, potřeboval bych poradit, máme s manželkou krizi (žijeme odděleně), a to dost velkou. Když se dostaneme do rozhovoru, tak se neustále vrací do minulosti, pamatuje si neuvěřitelné věci, co jsem kdy udělal nebo neudělal,vyčítá mi úplně vše! A co víc. Nedávno se stala situace. Mám autoveterána a v červnu jsme se domluvili, že když bude sraz, tak na něj pojedeme společně. V červenci jeden byl, poslal jsem ji pozvánku a ona odepsala, že pojede ráda. Dojeli jsme, sedli si na deku, povídali o všem možném. Najednou říká,že se mnou jela jen proto, že jí bylo hloupé mě odmítnout. Pro mě to bylo, jako by mě zasáhl blesk z čistého nebe. Nechtěl jsem tam nic řešit, okolo byli lidi, domluvili jsme se, že si o tom promluvíme později. Při cestě zpět jsme se zastavili na samotě, mluvili jsme o všem možném a najednou zase vytáhla věc starou více než asi 4 roky, na kterou jsem já samozřejmě už zapomněl. Proč stále vytahuje minulost, i když jsme se domluvili,že za ní uděláme tlustou čáru? Je toho více, ale toto mě trápí nejvíce. Děkuji       

Milý pane Míro,

děkujeme za Váš dotaz. Podobný problém, který popisujete, řeší lidé ve vztahu často. Jeden z páru je hodně nastaven na život v příbězích v minulosti a živí jej vzpomínkami a druhý naopak nic z minulosti neřeší. Může to být příčinou vztahového nesouladu. Je to jako tahat lano každý za jeden konec a přitom z něj chcete vytvořit spojený kruh. 

Vaši manželku a její pohled na svět nezměníte, ale, a to je podstatné, můžete v těchto situacích dělat něco jinak vy sám. Dalo by se říct, že vzájemně hrajete vztahovou hru, která vám delší dobu funguje, akorát Vám v ní už není dobře. Můžete se pokusit ji změnit Vašim přístupem. Napadá Vás, co si manželka neočekávaným vytažením situace z minulosti u Vás zařídí? Zkuste si odpovědět: 

“Jak reagujete? Je to potřeba Vás za něco obvinit nebo si tím zařídí od Vás omluvu nebo vznikne konflikt mezi vámi a špatná nálada?” Může to být komunikační prostředek směrem k Vám, který vytvoří záminku, abyste se o ženu více zajímal. Akorát, pokud platí něco z popsané hypotézy, tak vy jste viníkem a ona obětí. A je možné, že tato role Vaší ženě sedí. Z toho může plynout potřeba vracet se k bolístkám minulých let. Ta potřeba je autentická a je dobré ji respektovat, ale dále neprohlubovat. Ptát se, co od Vás potřebuje, aby se k tomu nemusela vracet a fungovala vaše tlustá čára.

Když se Vám opět přihodí podobná situace a žena vytáhne něco z minulosti, zkuste reagovat jinak než doposud! Můžete například hned na začátku dát najevo  zájem o ni svou slovní reakcí: “Ano, když to říkáš, asi se to stalo. Máš právo to tak vidět. Čas však nevrátíme. Podstatné je, že teď jsem tu pro Tebe. Co ode mne potřebuješ teď?” A více se k minulosti nevracejte a neanalyzujte danou situaci. Tím budete utužovat problém ve Vašem vztahu.

Píšete, že Vaše manželství je v odluce a spolu s paní nebydlíte. Velmi oceňuji, jak manželku zvete na “rande” a vytváříte prostor, abyste byli spolu.

Co je vlastně smyslem Vaší odluky?

  • zjistit, že chcete být zase spolu a budete na vztahu pracovat
  • potřebujete získat čas, abyste se nerozcházeli v emocích
  • zjistit, že manželství je u konce a v klidu se připravíte na rozvod

Co má zařídit? Domluvili jste se na čase, po který budete bydlet každý zvlášť? Chcete ještě někdy žít spolu? Jste na tom všem domluveni? Opět důležité otázky k zodpovězení.

Pokud nejste domluveni, k čemu má odluka vést, tak se můžete začít točit v bludném kruhu, protože nepůjdete za společným cílem.

Moc Vám přeji, abyste si dokázali pojmenovat, co jeden od druhého potřebujete. A pokud zjistíte, že jste si schopni své potřeby vzájemně naplnit. Je to funkční krok na cestě ke společnému žití. 

Díky za vaši důvěru a kdykoliv se na nás můžete obrátit.

Srdečně Iva Kyselá 



                           

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.