Poradna

Sebepožkozování a deprese u dospívající dívky

Iva Kyselá, 22.4.2020

Dobrý den, jenom bych se chtěla zeptat jak se má 14 letá holka vypořádat s depresemi a sebepoškozováním? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
jenom bych se chtěla zeptat jak se má 14 letá holka vypořádat s depresemi a sebepoškozováním? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

po přečtení dotazu mě napadlo, kdo se ptá? Je to máma děvčete, kamarádka nebo děvče, které se snaží najít odpověď na své problémy? Škoda, že jste to nenapsala, podle toho bych formulovala odpověď.

V každém případě věk dospívání není jednoduché období a mnoho teenegerů se dostane do stavu, který se dá označit "depresivní". Rodič v tomto případě musí být prvním pomocníkem, když vztah alespoň trochu funguje. Minimálně v tom, že to má teenegerka komu říct. Špatné, depresivní nálady děvče nějak zvládne, ale jakmile se začne projevovat sebepoškozování (pořezávání, poruchy příjmu potravy, trhání vlasů, pálení se cigaretou, bouchání se nebo jiné), je bezpodmínečně nutné oslovit odborníka! V takovém případě potřebuje teeneger pomoc profesionála, co nejdříve! Prvním krokem je oznámit to školnímu psychologovi, pokud děvče chodí na školu, kde ho mají. Ten může rodiče a teenegerku nasměrovat na zařízení, která jsou v blízkosti bydliště: dětské krizové centrum, rodinná poradna, soukromý psychoterapeut.

Odborník - psychoterapeut najde s klientkou způsoby, jak se sebou pracovat, budou hledat cesty, jak posílit sebeúctu, aby se děvče začalo mít rádo. To však předpokládá vzájemnou komunikaci a hledání způsobu řešení. Bez interakce s klientkou Vám umím nabídnout pouze obecná řešení. Pokud jste poblíž Prahy, můžete navštívit naši Akademii rodičovství.
Sebepoškozování jsou velmi nebezpečné aktivity, které rodič nesmí přehlížet a teeneger řešit. Rozhodně musí rodič zachovat klid a netrestat nebo neobviňovat už tak nešťastnou dceru.

Doporučení rodičům:

  • Komunikovat s dcerou, dávat jí najevo mnohem více, jak vám na ní záleží a to především svým zájmem o její radosti i starosti
  • Rozhodně nekritizovat a nehodnotit, že je špatná, ona si to už tak o sobě myslí. Nabídněte sebe a svůj čas. Ptejte se a zajímejte. Udělejte něco společně - do kina, na koncert, sportovat.
  • Zavolat na Rodičovskou linku: 606 021 021

Doporučení dospívajícímu:

  • Ve chvíli , kdy přichází negativní myšlenka, poslat ji vědomě pryč, že Tobě nepatří.
  • Pokud už emoce přišla, tak ji zkusit vypustit jinak než doposud: vykřičením do polštáře, v přírodě, jít si zaběhat, zatančit, vyvenčit psa, zavolat kamarádce.
  • Důležité je na to nebýt sama - mít někoho, komu to můžete říct.
  • Najít si svoje relaxační techniky - kreslení svých pocitů, psát si deník, tancovat
  • Rozhodně se nebát, že odborník pošle okamžitě děvče na psychiatrii. Postup je jiný.
  • Zavolat na krizovou dětskou Linku bezpečí 116 111

Nejčastejší příčiny, které vedou teenegery k sebepoškozování:

  • Velmi často je za sebepoškozováním vlastní nespokojenost se sebou samou, se svým tělem, se svými pocity a představami a snaha vyjádřit svou vnitřní bolest.
  • Pocit vlastní ztracenosti a bezmoci, že nikam nepatřím a jsem na všechno sama
  • Upoutat pozornost rodičů, protože jinak je nezajímám
  • Nějak se odlišit, protože to mi dává alespoň pocit sounáležitosti ( skupina EMO)

Snažila jsem se odpovědět jak rodiči, tak teenegerovi a věřím, že si své najdete.
Dejte nám vědět, jak se situace vyvíjí nebo cokoliv jiného budete potřebovat.
Srdečně Iva

 

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.