Výchova dětí

Ty dnešní děti jsou tak líné!!!

Iva Kyselá, 8.6.2019

Z čeho vzniká názor, že jsou děti líné? Jako možné vysvětlení se nabízí srovnávání. Srovnávání s tím, jak jsme vyrůstali my rodiče a jak to mají naše děti. JENOMŽE naše děti žijí v jiné době. Co jsme většinou dělali my nebo naši rodiče, dnes dělají jiní...

Doba ve které žijeme

Hlavním smyslem rodiny už není rodina jako ekonomická jednotka. Žijeme v době blahobytu a pro řadu rodičů je dítě zásadní investice. Děti se přizpůsobují době, do které se rodí a vyrůstají. A my je často srovnáváme s tím, co jsme zažili jako děti my. A tam se nůžky rozevřou. Pro nás bylo běžné hodit taškou po příchodu ze školy a jít běhat do ulic či do lesa. Kroužky byly více pro zábavu než pro výkon. A často jsme se museli zabavit sami nebo pomáhat v domácnosti a na zahradě. O víkendu se bez řečí jelo na chalupu, kde se běhalo a pracovalo.

Naše děti se narodily do doby IPadů, mobilů, počítačů, chův, pomocnic v domácnosti, zahradníků, dobrých škol a kvalitních kroužků. Dříve byl největší trest mít “zaracha”, dnes je to zabavený počítač. A copak vyháníme děti ven, ať se jdou proběhnout před dům nebo na hřiště? Bojíme se, tak jsme alespoň do určitého věku dětí rádi, že je máme doma pod kontrolou. A my je máme pod důkladnou kontrolou, hlavně ve velkých městech. Ráno je do školy odvezeme, potom je ze školy dovezeme, většinou rovnou do nějakého kroužku a nejlépe nanějaký sport, aby se hýbaly a nebyly líné. O víkendech jezdíme na rodinné výlety po hradech a zámcích, kola, brusle. Důkladně jim do určitého věku naplánujeme veškerý čas a nakonec prohlásíme, že děti to tak chtějí. Moc prostoru proto, naučit se vyhledávat aktivity jim nezbývá. A pokud ano, tak spíše nějakým vzdorem.

A ten se přirozeně dostaví s pubertou a myslím, že i ta lenivost je “diagnostikována” s tímto věkem. Do té doby děti rodiče většinou poslouchají  a plní přání svých rodičů. V době dospívání si děti více začnou uvědomovat, co chtějí ony samy. A klidně vymění tenis, který hrály od školky, za zavření se doma v pokoji u počítačové hry. To rodiče těžko nesou.

V Akademii rodičovství často rodiče řeší, že jsou jejich děti líné. Nechtějí se doma učit a s ničím pomáhat. Až když se jich zeptáme na denní režim dětí, zastaví se a začnou přemýšlet.

Zkuste si testík

Pomocí kterého si uvědomí, jak jsou na tom oni sami a jejich děti s “leností”.

Přeložte si A4 papír na výšku. Na jednu stranu vypište veškeré aktivity, které za týden vaše dítě MUSÍ zvládnout. A z vašeho pohledu se pro ně rozhodlo.(Škola, hudebka, sport, kroužek tvůrčího psaní, angličtina, další jazyk, šachy, pomoc v domácnosti, návštěva babičky, společný výlet s rodiče, příprava do školy a další).

Na vedlejší stranu ty, které se mohou dělat jen když zbude čas (televize, PC, loudání po městě s kamarádem, nicnedělání se sluchátkami na uchu, četba, a další). Pod každý sloupec napište čas, jaký přibližně zaberou.

Pořád vám přijdou vaše děti líné? K jakému výkonu je potřeba je zvedat ze židlí?

To stejné udělejte se svými aktivitami, jenom otočte papír. Postupujte naproste stejně. Na jednu část napište, co opravdu musíte zvládnout a na druhou, čím to vyrovnáváte. Sečtěte a odpovězte si.

Jakým příkladem jdete svým dětem? Umíte být líní? Umíte se zvednout k výkonu?

Co má váš syn nebo dcera na starost

V Akademii rodičovství učíme rodiče dělat s dětmi fungující dohody Domluvit se například na vynášení odpadků, venčení psa, žehlení prádla. Tak, aby rodič i dítě zůstalo v kladných emocích a nebralo například starost o vynášení koše jako “mus”. Rodiče se pomocí dohod učí být ke svým dětem laskavě důslední.

Jak je to u vás? Umí vaše dítě vyluxovat byt, umí upéct bábovku, umí vyžehlit prádlo, posekat zahradu? V domácnostech, kde mu to umožníte, tak určitě odpovíte, že ano. V domácnostech, kde tohle dělá paní na úklid, tak to bude těžší. Děti jsou úžasné. Dokáží se velmi rychle zorientovat v hranicích jaké jim dopřáváme a především je zkouší překročit.

Děti jsou toliko líné, kolik jim línými umožníme být. Jinými slovy, jaké hranice jim nastavíme a jsme důslední, v takových se naše děti pohybují.

Děti potřebují pro zvládání dnešního života být výkonné a stejně tak líné.

Do výkonu jsou tlačeni na každém kroku. A proto jim umožněme být i línými. To je totiž investice pro ně samotné. V tu chvíli se mohou rozhodovat za sebe, bez možnosti naší kontroly. Když je alespoň trochu přestaneme hlídat, nutit a “komandovat”, ony samy projeví aktivitu. Vezmou za ni zodpovědnost a budou ji dělat s radostí. Jenom jim nesmíme tu aktivitu hned “zabít “ našim hodnocením, zda je ta jejich činnost dost dobrá. Dostatečně pohybová nebo zbystřující mysl.

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.