Poradna

Zákaz styku s vnuky

Iva Kyselá, 11.4.2020

Rodiče mých vnuků (7a12let) mi zakazují kontakt s dětmi. Můžete mi pomoct, abych mohla své vnuky vídat? Máme nějakou možnost se bránit?

Rodiče mých vnuků (7a12let) mi zakazují kontakt s dětmi. Doslova, mi řekl zeť, že si mám jít na soud a že vnuky už v životě neuvidím. Nevím, co mám dělat, když mi mladší brečí do telefonu. Můžete mi pomoct, abych mohla vídat své vnuky? Máme nějakou možnost se bránit? A.

Milá A.,

přemýšlím, jak pro Vás musí být těžké unést situaci, kterou popisujete. Váš dotaz je stručný a nabízí vytvořit spoustu domněnek, co a jak se u Vás v rodině ve vztazích událo. Proto by bylo užitěčnější, kdybychom se viděly a já se mohla doptávat. Jedno je však zřejmé, otec dětí ze své rodičovské pozice rozhodl, že své vnuky vídat nebudete. Dokonce Vás poslal na soud. Soud je v případě, že se rodiče a prarodiče na styk s vnoučaty nedohodnou důležitou institucí. Vaši vnuci mají nárok se s Vámi vídat a podle zákona o rodině na to máte i vy právo. To se bavíme o soudní řešení, které je řešením krajním.. Vždy stojí za to zkusit se nějak domluvit a vyřešit vztah mezi sebou dospěláky a ne soudem či zákazem styku s vnoučaty. děti nemají být prostředkem manipulace mezi dospěláky. A u takto velkých dětí je podstatné, zda chtějí své prarodiče navštěvovat nebo ne.
Pokud se Vám nepodaří navázat komunikace s rodiči vnoučat můžete se obrátit na OSPOD - Orgán sociálně právní ochrany dětí. Zde dostanete konkrétní informace, jak v situaci, kdy se chcete obrátit na soud postupovat a dalším krokem je obrátit se na soud ve městě, kde vnoučata žijí.Velmi zjednodušeně napsáno soud by přezkoumal, zda styk s prarodiči je v zájmu dětí a stanovil by termíny návštěv, které musí rodiče dětí respektovat.
jak jsem psala na začátku, vždy je lepší vyčerpat všechny varianty, jak se s rodiči domluvit, aby k soudnímu procesu nemuselo dojít.

Abych mohla odpovědět konkrétněji, potřebovala bych se dozvědět o rodinných vztazích u vás mnohem více.

  • Jaké je Vaše hypotéza, proč celá situace vznikla?
  • Je zdrojem konfliktu výchovný přístup k dětem nebo vaše vztahy?
  • Na základě čeho by se dalo s otcem dětí domluvit?
  • Kdybyste přišla se vstřícným návrhem, jaký by byl?
  • Otec dětí je Váš syn nebo zeť? Jaký názor má matka dětí?
  • Jak by to chtěly vnukové, co myslíte?

Kdybych měla dát nějakou radu, zněla by:
Udělejte vstřícný krok. Vše, co se odehrálo mezi Vámi, nechejte pod "tlustou čarou" a mějte jediný cíl v dohodě s otcem dětí - vídat se se svými vnoučaty. Nabídněte varianty a pravidla, jak by to bylo možné. Další možnost je nechat pár měsíců všem čas a prostor si myšlenky a názory uspořádat. Možná vznikla celá situace ve stavu emocí a čas je nejlepší lék.
Vztahy v rodině jsou velmi náročné na jejich udržení a vyžadují někdy hodně respektu a tolerance.

Přeji Vám, aby se co nejdříve zlepšily tak, ať se můžete všichni potkávat.
Přeji lepší časy a nový rok se vybízí. Ozvěte se, zda se situace lepší nebo budete-li potřebovat s něčím pomoct. Srdečně Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.