Poradna

Závislý vztah mezi otcem a dospívající dcerou

Iva Kyselá, 17.3.2020

Já i přítel máme každý 15 letou dceru z prvního manželství. Po roce známosti jsme se rozhodli pro společné bydlení. Časem jsem zpozorovala, že vztah přítele a jeho dcery není standardní. Tuším, že tento vztah otce a dcery je destruktivní.

Dobrý den.

Ráda bych Vás tímto požádala o stanovisko k mému problému. Jsem rozvedená a žiji ve společné domácnosti se svojí 15 letou dcerou. Našla jsem si přítele, který má ve své péči také 15 letou dceru. S přítelem se známe rok a rozhodli jsme se, že se s dcerou nastěhují do mého domu. Každá dívka zde měla svůj pokojíček, já jsem se o všechny pečlivě starala a vypadalo to, že bude vše klapat. Časem jsem však zpozorovala, že doteky a objetí otce a dcery nejsou úplně standardní. Všimla si toho i moje dcera a jsem se snažila příteli vysvětlit, že se mi to zdá divné. Odbyl mě zpočátku s tím, že jsou na sobě závislí, že to tak mají nastavené a že mi to nemá co vadit. Ale vadilo mi to čím dál více, až jsme si všichni čtyři museli společně sednout a o věci promluvit a vysvětlit. Považovala jsem tímto věc za uzavrenou. Po čtrnácti dnech relativního klidu jsem se vrátila z práce domů a viděla, jak si přítel balí všechny svoje i její věci do auta. Na otázku, co se děje, odpovedel, ze dcera udělala scénu a plakala, že to má z mého domu daleko do školy a on se tudíž vrací zpátky do svého bytu. Nevěřila jsem svým uším, ale nechala ho se odstěhovat. Celý tento společný život ve čtyřech trval 3 měsíce. Mám pocit, že se u přítelovy dcery objevil Elektřin komplex. K tomuto názoru přispívá skutečnost, že přítel měl přede mnou dvouletý vztah, který po nastěhování jeho dcery do společné domácnosti po třech měsících soužití také zkrachoval. Tuším, že tento vztah otce a dcery je destruktivní jak pro mého přítele, který odešel ode mě kvůli ní, tak samozřejmě i pro ni, kdy nebude schopna v budoucnu navázat žádný partnerský vztah a visi jen na otci. Dá se tato situace nějak řešit ? Děkuji Vám za laskavou odpověď. S pozdravem Z.

Milá paní Z.,

vážíme si, že se na nás obracíte s dotazem na řešení. Popsala jste situaci, která se děje poměrně často. Z nějakého a pro otce dost dobrého důvodu je prioritou dcera a ne partnerka. Může být za tím spousta možností, proč se tak děje. Z naší strany to budou nepotvrzené hypotézy, jelikož pouze otec dcery si uvědomuje, v horším případě neuvědomuje, na základě čeho se rozhoduje.
Mohou to být výčitky, že se s její mámou rozvedl, že nezažívá model nukleární rodiny, že je potřeba v ní podpořit ženství. Nebo mu vyhovuje role dcery jako "dominantní" partnerky. A možná další varianty.


V každém případě, pokud váš přítel nebude chtít nějak měnit vztah se svou dcerou, tak vy s tím moc nezmůžete. A je asi dobře, že situace vznikla takto brzy, protože nemáte vytvořené společné závazky. Pokud se rozhodnete ve vztahu s přítelem pokračovat, máte možnost o svých představách společného soužití mluvit, což se možná před 3 měsíci nestalo. V jakých rolích budete sobě navzájem, kdo je v čem zodpovědný, apod. Kdo má jaké priority.
Nemám více informací než to, co píšete. Zároveň obecně platí, že jakýkoliv závislý vztah je komplikací nejen mezi těmi dvěma lidmi, ale především do nových vztahů těchto lidí.
Obecně je pro dcery mužský-otcovský model moc důležitý. Je dobře, že má dcera se svým otcem blízký vztah, že si důvěřují a může tak zažívat pocit přijetí.

Jak to má vaše dcera se svým otcem? Kdo je mužským vzorem pro Vaši dceru? Nevznikala mezi děvčaty rivalita?

V případě, že budete chtít vztah s přítelem dále rozvíjet nebo se budete potřebovat rozhodnout, poradit, ozvěte, vymyslíme možnosti. Pokud nejste z Prahy, můžeme se domluvit na skype poradenství.
Uvidíte, zda přijde první krok od přítele, že se chce s vámi domlouvat a nějak tvořit společnou budoucnost.
Přeji příjemný čas s dcerou a všemi, se kterými je Vám dobře. Srdečně, Iva

 

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.