Poradna

Dcera začala kouřit, jak se mám zachovat?

Iva Kyselá, 10.1.2021

Pro puberťáky jsou zavřené školy bez možnosti fyzického kontaktu se spolužáky náročné. Vrstevníci jsou součástí jejich života. S nimi experimentují a zažívají sladký pocit dospělosti. A co když experimentují příliš?

Dobrý den, moje dcera (13) začíná experimentovat s cigaretami. Včera jsem zjistila, že si již koupila elektronickou cigaretu a chce přiležitostně kouřit. Promluvily jsme si, děla to protože její kamarádky kouří a chce zapadnout do kolektivu. Zároveň si tím kompenzuje pocity lítosti, které má z rozpadu vztahu nás rodičů (stalo se před 9lety) a neschopnosti jejího otce trávit s ní víc času. Bojím se, že si u sebe vybuduje závislost. Prosím, poraďte, co mám dělat. Děkuji, Anna                    
 

Milá Anno,

těší nás důvěra s jakou se na Akademii rodičovství obracíte. Chápu Vaši rozladěnost, zároveň velmi oceňuji, že máte se svou pubertální dcerou důvěrný vztah a dokážete si otevřeně promluvit. To je asi to nejvíc, co ve vztahu mámy a dcery může být. A není to samo sebou, to jste si holky odpracovaly:). Teď na vás společně čeká ještě jeden nejdůležitější úsek a tím je dospívání. K němu významně patří experimentování. Sama jste takto krásně pokusy o kouření dcery popsala. 

  • Napadá mě hned několik otázek, a kdybychom se viděly, slyšely osobně, jejich odpovědi by nás vedly dále.
  • Na základě čeho si myslíte, že by dcera měla být na cigaretách závislá?
  • Jakou máte vlastní zkušenost s kouřením?
  • Řekla jste ji dceři?
  • Jakou máte zkušenost se sebou jako teeneger, jak jste dokázela říkat vrstevníkům “ne”?
  • Jak se dcera v kolektivu projevuje?
  • Má kamarády?
  • V čem je dcera dobrá, co jí jde, jaké charakterové vlastnosti ji umocňují?
  • V čem si věří ona sama? 
  • V čem věříte Vy ji, na co se můžete spolehnout?

Jedna úroveň, o které si teď píšeme, je váš vztah mámy a dcery. Do jaké míry věříte, že dcera kouření zvládne a je to pouhý výraz experimentu, který záhy skončí?

Pokud se chcete dozvědět, jak a co se v pubertě děje, přijďte na náš ONLINE seminář Puberta a jak ji zvládnout.

Druhá úroveň je sebevztah dcery a její sebejistota umět říct vrstevníkům, co si myslí. Nebát se, že když bude jiná, tak ji nebudou brát do party.

V obou úrovních můžete dceři hodně pomoct tím, když ji budete věřit, že svou situaci zvládne. Zákazy ani restrikce v tomto případě nepomohou a kouření naopak umocní. Zdůrazní se totiž dceřiná potřeba vymezení se proti rodiči. Nejhorší je, když některý z rodičů dělá detektiva a je dítěti neustále za zády a zkoumá, zda opravdu drží slovo, zda si nekoupilo elektr. cigaretu, zda si ji nepůjčuje. 

  • Co můžete dělat jako máma, je podporovat dceru v tom, že spoustu věcí zvládne sama a nechat ji ty věci dělat. 
  • Dokáže se sama postarat o školu? 
  • Co dělá doma, s čím Vám pomáhá? 
  • Dokáže něco uvařit, upéct, nakoupit, zajít na poštu? 

Smyslem toho je, aby si odžila situace v běžném životě a věděla, že je umí zvládnout. 

A oceňujte drobnosti, kterých si všimnete u dcery. Uklidila nádobí, Udělala myčku, S něčím Vám pomohla, Sama se připravuje do školy, Zavolala babičce. Oceňování je zadarmo a přináší obrovský pocit úspěchu.

Patří do toho i domlouvání se s tátou. Má možnost si sama domlouvat schůzky přímo s ním? Chápu, že máte starost, když ji třeba odmítne, na druhou stranu, i to patří k životu a bude se s tím muset umět vyrovnat. Nebylo by užitečné, ještě teď, po 9 letech ji držet v pocitech, že je chudinka, když se rozpadl vztah jejích rodičů. Většinou se vztah dcery a otce více rozvine po 15 roce. 

Chcete poradit, co dělat. Určitě mluvit otevřeně jako máma, tak aby se mohla s důvěrou svěřovat i dcera. 

  1. Poděkujte za důvěru, že Vám to řekla a zeptejte se, co by potřebovala od Vás, aby vám společná důvěra stále fungovala.
  2. Popište dceři, jak to k cigaretám, včetně elektronických máte. Řekněte jí, že máte obavy, ale že chápete, že potřebuje experimentovat.
  3. Že jste si vědoma, že zakázat můžete, ale nic to neřeší + nastavte svou jasnou hranici = kde si opravdu nepřejete, aby kouřila. 

Zeptejte se:

  • co si zjistila o škodlivosti a rizicích elektr. cigaret? Protože to je výraz samostatnosti a dospělosti = zjistit informace a postarat se o sebe
  • co ji na cigaretách láká?

Pak už jen společně dodržujte, co si s dcerou domluvíte :).

Moc držím palce a pokud budete potřebovat jako máma podpořit na cestě dospívání dcery, napište. Popřípadě můžete využít on-line poradenství přes ZOOM nebo osobní návštěvu u nás v poradně. Srdečně, Iva

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.