Vztahy v rodině

Partnerství v karanténě

Adriana Nováková, Kateřina Novotná, 26.4.2020

Mnoho lidí dokazuje svou lásku a úctu k druhým skrz výkon. Někdy upřímně věříme, že když máme partnera rádi, musíme mu dokázat svou lásku tím vším, co pro něj děláme. Máme uklizeno a uvařeno, všechna vrzající dvířka opravená, ale tak nějak nám mezi tím unikne, že jsme zapomněli být prostě jen spolu.

Už déle než měsíc jsme v karanténě, pracujeme, nahrazujeme dětem učitele a doháníme s nimi látku, kterou musí zvládnout, staráme se o všechny i o domácnost, abychom to společně všichni nějak zvládli. Ale co váš partnerský vztah? Jak jste na tom? Změnil se během nouzového stavu?

Zkouška nebo příležitost?

Často se říká, že tahle koronavirová éra je zkouška vztahů nebo že se spousta manželství rozpadne. Je to možné, stát se může cokoliv. Ale nemusí to být zkouška, může to být příležitost! Možná jste nikdy dřív nebyli takhle intenzivně společně doma. Snažíme se, aby vše klapalo, aby bylo vše hotové, ale často nám pro to všechno už nezbyde síla nebo čas na to, opečovat sami sebe. A logicky – když nemáme energii sami pro sebe, na partnera už nám nezbývá vůbec. Ale tohle je příležitost být v partnerství nejen vedle sebe, ale taky spolu. Zastavit se, zpomalit, podívat se na sebe navzájem jinýma očima.
„Vidím, že máš dnes toho vaření a uklízení plné kecky. Vykašli se na to, nech to ležet, jídlo objednáme a nepořádek se uklidí zítra. Pojďme se obejmout a jen být chvilku spolu. To je důležitější."

Nástroj není cíl

„Miláčku, dnes jsem ti uklidil celý byt. Opravil vrzající dvířka a dětem slepil rozbitou hračku! Máš radost?"
Je to od něj moc hezké, oceňuji! Ale o co vlastně jde?
Mnoho lidí dokazuje svou lásku a úctu k druhým skrz výkon. Tohle všechno jsem pro tebe udělal! Tak moc tě mám rád!

unavená.png

Takže se nakonec stane, že plníme povinnosti a úkoly, vykonáváme, protože milujeme a zaměníme nástroj a cíl. Máme uklizeno a uvařeno, všechna vrzající dvířka opravená, ale tak nějak nám mezi tím unikne, že jsme zapomněli být prostě jen spolu. Někdy upřímně věříme, že když máme partnera rádi, musíme mu dokázat svou lásku tím vším, co pro něj děláme. A když je nám pak nejvíc ouvej a potřebujeme ocenění nebo jen prostě slyšet, že nás partner miluje, děláme ještě víc a víc. "Když budu víc makat, bude mě víc milovat." Ale to, co potřebujeme, se nám nedostává. A pak jsme unavení a frustrovaní.


Co je cílem? Aby bylo uvařeno nebo abychom byli spolu u stolu a bylo nám dobře a společně se zasmáli? Nástroj je jídlo, cíl je být spolu. Nebo by to tak aspoň mělo být, ne? Takže je pak úplně jedno, jestli jíme zbytky ze včerejška nebo jestli jídlo objednáme. Nemusíme dokazovat lásku k druhému tím, že mu uvaříme, ale tím, že s ním budeme. Posedíme, popovídáme, zasmějeme se, hodíme všecko ostatní aspoň na chvilku za hlavu, zapomeneme na svět a poslechneme si, co nám druhý chce říct a užijeme si jen společnou přítomnost. Poslouchám tě, vnímám tě.

Co nám v této době může ve vztazích pomoci?

Je přirozené, že na nás doléhá to, co se děje „venku". Je přirozené, že se to nějak projeví na vašem vztahu. Je přirozené, že nastane napětí, že vzniknou drobné i větší konflikty, že se ukážou věci, které byly ve vztahu doposud tak nějak „schované", protože nebyl čas je řešit. Je přirozené, že na sebe budete nelaskaví, netrpěliví nebo že budete mít pocit úplného selhání. K čemu v takovou chvíli partnera potřebujete?
Aby vás ocenil? Podpořil? Pohladil? Něco řekl? Nic neříkal? Nechal vás být? Namazal vám rohlík?


Je důležité, aby partneři věděli, co se od nich očekává a je důležité slyšet od svého partnera, co on očekává ode mě. Nestává se, že by partneři nechtěli svým protějškům pomoci. Naopak. Moc by si přáli pomoci, ale když neví jak, je to těžké. A žádná pomoc pak nedorazí tam, kam má. A pak se cítíme ve vztazích osamělí. Nebo říkáme, že nám partner nerozumí. Nebo že na nás kašle. Znáte svá očekávání? Jako základ pro vaši diskusi vám může posloužit náš test! Zkuste si jej!
A hlavně, nezapomeňte se navzájem ocenit. Každý den za každou malou drobnost.


„Všimla jsem si, že jsi mi chtěl trochu ulehčit, když sis vzal děti k sobě, abych mohla chvíli pracovat. Moc díky, pomohlo mi to!"

Je možné, že se i přes snahy nedaří vztah udržet a že se vám to doma začne bortit. Jako vždy jsme tady pro vás i v této náročné době, volejte nám, pište na online poradnu, objednejte si terapii po skypu. Případně můžete volat na psychoterapeutickou linku Anténa, kde nás můžete také zastihnout! Jsme tady pro vás!

Dovětek: Poznáváte se? Žijete v podobném vztahu? Taky vám "vztahové pastičky" občas zajistí bezesnou noc? Objevíte je v tomto článku?
Máme pro vás nabídku. Pojďte si s námi hrát a diskutovat. Zkuste nám napsat jaké vy vnímáte "vztahové pastičky" Jak a čím komplikují vztahy? A máte nápad co s tím? Vaše odpovědi posílejte na adresu: info@akademierodicovstvi.cz, předmět "vztahové pastičky".
Jak odměnou od nás získáte hodinu konzultace či poukaz na 3 hodinový seminář na téma dle vašeho výběru zdarma!

Nenašli jste pasti? Chtěli byste vědět, kde jsou na Vás nastražené? Přečtěte si pokračování - Vztahové pasti - bude se Vám to hodit!

Zpět na výpis

Jsme Akademie rodičovství

Jsme soukromá rodinná poradna. Pomáháme rodičům s výchovnými problémy. Aby se vám spolu dobře žilo a měli jste šťastnou a spokojenou rodinu. Každý výchovný problém má řešení – přijďte do kurzu nebo se objednejte do poradny. Jsme tu pro vás a pomůžeme vám se vším co vás zajímá a trápí.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou ihned věnovat.

Kontaktujte nás

Přihlaste se k newsletteru

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Máte otázku? Ozvěte se nám

Chcete poradit, přihlásit se na seminář nebo objednat na konzultaci?
Těšíme se na setkání s vámi.